- Regjeringen har varslet at fra og med 2021 vil bedrifter i kommuner som i dag har lavere arbeidsgiveravgift få økt avgift dersom de slår seg sammen med kommuner med høyere arbeidsgiveravgift. Beregninger vi har gjort viser at Ulefoss jernverk i Nome kan få 2,5 millioner kroner i økte avgifter, Skistar i Trysil kan få fire millioner i økte utgifter dersom Trysil slår seg sammen med Elverum og Karlsøybruket i Karlsøy kan få 1,4 millioner kroner i økt avgift, sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Mister fordeler

Senterpartilederen viste også i spørretimen til et brev fra kommunalminister Jan Tore Sanner til Nome kommune.

I brevet gjør Sanner det klart at Nome kommune vil miste fordelen de i dag har av lavere arbeidsgiveravgift dersom de slår seg sammen med andre kommuner som har høyere arbeidsgiveravgift.

Dette vil også gjelde andre kommuner med lav arbeidsgiveravgift som slår seg sammen.

- Hvordan kan kommunesammenslåing føre til mer aktivitet og flere arbeidsplasser i distrikts-Norge når vi vet at mange bedrifter kommer til å få høyere kostnader som følge av sammenslåingen, spurte Vedum.

Ikke fornøyd

Senterparti-lederen er ikke fornøyd med statsministerens svar som han mener var for lite konkret og ikke tok tak i problematikken han tok opp.

Årets statsbudsjett viser at den differensierte arbeidsgiveravgiften totalt gav næringsliv og kommuner 14,3 milliarder i skattelette i 2015.

- Vi vet at mange i næringslivet rundt om i hele landet har en krevende økonomi. I en tid med økende arbeidsledighet er det helt utrolig at regjeringen vil tvinge igjennom en sammenslåing som vil få alvorlige økonomiske konsekvenser for næringslivet, og for norske kommuner, rundt omkring i hele landet, avslutter Vedum.