På fredagens morgensending på NRK Troms redegjorde Knut Jentoft for planene om ny demensavdeling ved Åsen. Nå reagerer Storfjord Høyre på at ordføreren vedtar en utbygging av Åsen uten at det foreligger et politisk vedtak på dette.

– Sterke og gode meldinger på NRK Troms på morran: «DET BLIR bygget ny demensavdeling på Åsen». Dette forskutterer ordfører Jentoft selv om hverken formannskap eller k-styre har hatt saken på bordet. K-styret i Storfjord er kanskje også besluttet til å bestå av bare 9 representanter, skriver Storfjord Høyre på sin Facebookside.

Ingen informasjon

Heller ikke politikere fra Arbeiderpartiet kjenner til at det er gjort et vedtak om utbygging av en demensavdeling på Åsen.

Øistein Nilsen sier til Framtid i Nord at han registrerer at det blir sagt av ordføreren på direktesendt radio, men kjenner ikke til at kommunestyret har vedtatt dette.

– Flertallet har opphevet utbyggingen av Skibotn omsorgsenter, opplyser han til avisa. Nilsen kan videre opplyse at det heller ikke har vært kommunestyremøter etter budsjettbehandlingen i 2015.

Partikollega Sigmund Steinnes har heller ikke fått med seg at kommunestyret har vedtatt utbygging av en ny demensavdeling. Han registrerer videre at verken kommunestyre eller formannskap ikke har blitt orientert om situasjonen ved Åsen omsorgsenter, eller informert om en helhetlig plan for eldreomsorgen i kommunen.

– Det er et formannskap neste uke, og heller ikke da er det satt opp noen orienteringsak om dette, sier han til Framtid i Nord.

Kritikkverdige forhold

Det var til en kommentar om kritikkverdige forhold fra ansatte ved Åsen omsorgsenter at ordføreren lovte at det skulle bygges en ny demensavdeling ved Åsen.

I et brev til kommunen har ansatte med blant andre tilsynslege Geir Olav Knutsen, kommuneoverlege Gaute Wahldal, sykepleiere, hjelpepleiere og fagarbeidere påpekt en rekke kritikkverdige forhold ved demensavdelingen på Åsen omsorgsenter.

I brevet kommer det blant annet frem at lokalene er uegnet for demensomsorg. Det fremkommer at uro hos pasienter forplanter seg til avdelingen på en måte som kunne vært unngått med bedre lokaler og miljøtiltak. Avdelingen er for liten, og det er ingen mulighet for skjerming av pasienter.

Åpen løsning på kjøkken og stue gjør det svært ugunstig med tanke på smittevern, renholdet er ikke tilfredsstillende på grunn av underbemanning og det reises bekymring rundt inneklimaet.

”Vi står nå også ovenfor en utslitt pleiegruppe med lang erfaring innenfor demensomsorg, som må jobbe under kritikkverdige forhold uten mulighet til å kunne bidra for denne pasientgruppen etter faglig normer ettersom lokalitetene er uegnet til å møte denne pasientgruppen,” står det i brevet.

Åsen er vedtatt

Ordfører Knut Jentoft sier til Framtid i Nord at flertallet i kommunestyret har vedtatt at Åsen er det fremtidige sykehjemmet i Storfjord.

– Nå er det satt ned en arbeidsgruppe som jobber med kortsiktige og langsikte tiltak ved Åsen, forklarer Jentoft.

Ifølge ordføreren har denne arbeidsgruppen kommet med kortsiktige løsninger som skal bedre forholdene ved Åsen, og at de også er i ferd med å få på plass en skisse for fremtidig utbygging av sykehjemmet, deriblant en ny demensavdeling.

– Når denne skissen er ferdig, vil den bli vedtatt i kommunestyret, og vi får en utbygging av en demensavdeling som vi absolutt må få gjort, kommenterer han.

Jentoft vil presisere at han på direktesendt radio sa at det vil bli bygd en ny demensavdeling, og at det kan starte opp allerede i slutten av 2016.

– Men jeg sa ikke at det er vedtatt, tilføyer han.