Denne helga har skredgruppene fra Tromsø, Lyngen, Berg, Finnsnes ogBirtavarre, samt også politibetjenteter fra Lyngen lensmannskontor vært påskredsamling i Skibotndalen.

Rundt 20 redningsfolk har fått øvet seg på deoppgaver som de kan vente seg ved en skredulykke, samt utveksleterfaringer og metoder.

Skredgruppene til TromsRøde-Kors er en av landets best trente og mest erfarne skredgrupperi landet. Men med tanke på at de fleste skreulykkene i landetfinner sted i fylket, så er det også viktig at mannskapene errustet for oppgavene.

Alltid i beredskap

Rolf Pedersen fra BirtavarreRøde-Kors Hjelpekorps er en av de som har fått trent på oppgaver iet snøskred. Han synes det er svært viktig at skredgruppa har slikesamlinger.

- Selv om vi har vært i beredskap siden den første snøenfalt, så er det godt å trene på dette før den store sesongenstarter, sier han til Framtid i Nord.

Nå står også den mest hektiske tiden foran oss med både vinterferie, turistsesongen flere åpne skuterløyper og etter hvert også påsken. For Pedersen betyr det også full beredskap så lenge det er snø i fjellene.

vær varsom

Pedersen har fått med seg omden første skredtatte ved Rørnestinfen i Lyngen lørdag ettermiddag,og han forteller at de var klar til å rykke ut med storemannskaper.

- Men det viser bare at også i år vil det bli tilfellermed skredtatte, sier Røde-Kors lederen.

Han vil dermed råde allesom ferdes på fjellet om å vise respekt for de farer som kan skje,og at folk lærer seg å bruke snøskredvarslet varsom.no.

- Det ervikktig at folk kommer seg på tur i fjellet, men man må brukefornuft og ta sine forholdsegler mot søskred, avslutter han med.

Rolf Pedersen fra Birtavarre Røde Kors viser en enkel spadeprøve i snødekket. Han ber folk bruke skredvarselet varsom.no og være forsiktig i vinterfjellet Foto: Helge Rønnestad