Arbeidet med den innvendige oppussingen av det ærverdige huset i hjertet av værret på Skjervøy er i full gang.

Arild Torbergsen, kultur- og undervisningssjef i Skjervøy kommune, gleder seg til huset igjen kan fylles med folk.

- Dette er jo en kulturhistorisk perle i Skjervøy sentrum. Den var i ferd med å råtne på rot, så vi var nødt til å foreta oss noe. Det er jeg veldig glad for at vi har fått til, sier Torbergsen.

Millionoppussing

Hele oppussingen av Kiilgården er stipulert til å komme på 2,7 millioner kroner. Av dette står kommune for cirka 1,2 millioner kroner. Resten er ekstern finansiering fra blant andre Troms fylkeskommune og Norsk kulturminnefond.

- Slike prosjekt tar jo nesten alltid mer tid og koster mer enn man tror. Men forhåpentligvis kan vi åpne opp i alle fall 1. etasje til Skjervøydagene i slutten av juni, sier Torbergsen.

Vil han innspill

Universell utforming er en av utfordringene i et såpass gammelt bygg og den tidligere bruken har også tæret på. I tillegg har huset stått tomt siden 2008. Nå ser Torbergsen for seg et variert bruksområde.

- Vi satser jo på å hente inn leieinntekter som kan dekke de årlige utgiftene vi har ved huset. Da tenker jeg på utleie til bryllup, konfirmasjon og lignende, men også konserter og slike arrangementer. Og i andre etasje kan vi leie ut kontorlokaler, sier Torbergsen, som opplyser at kommunen skal innkalle til et åpent møte i februar.

- Her skal befolkningen få informasjon om fremdriften i prosjektet og vi vil også kunne få innspill om bruken av gården, sier Torbergsen.

Stolheis og gulv

Og mens man ikke har fått lov å gjøre fasadeendringer på Kiilgården, så har man stått litt friere til å gjøre grep innvendig. Blant annet har man fjernet dører, utvidet rom og dører, avrettet golv og oppgradert toalettfasilitetene. En stolheis skal også på plass, jamfør universell utforming.

Mindre konserter

Torbergsen påpeker at det er vel og bra med en stor sal slik man har på Kulturhuset når forestillinger som «I blanke messingen» kommer til Skjervøy.

- Da er det greit med 300 sitteplasser. Men på mindre konserter der det kanskje bare kommer 20-30 publikummere, så er det ikke like gunstig. Da er det høvelig å ha Kiilgården. Det blir kjempefint å ha konserter her. Dette huset har sjel.