Medlemmene i Samisk kirkeråd 2012-2016 møtes for siste gang i inneværende valgperiode. På flere møter har man drøftet prinsipper for det samiske kirkelige demokratiet. Dette opplyses i en pressemelding fredag.

De avtroppende rådsmedlemmene skal si sin mening om et eventuelt samisk valgmøte som er tenkt arrangert hvert fjerde år i forkant av de kirkelige valg.

- Dette kan bli et nytt viktig steg fremover for samisk kirkeliv i Den norske kirke, sier leder i Samisk kirkeråd, Anne Dalheim.

På høring til høsten

Tanken er å samle en bredt sammensatt forsamling med representanter fra samisk kirkeliv i hele landet som gis en rolle ved valg av Samisk kirkeråds medlemmer og samiske representanter til de tre nordligste bispedømmene og Kirkemøtet.

Det vurderes også å legge andre funksjoner til et slikt valgmøte.

Saken planlegges sendt på høring i oktober 2016. Valgmøtet er tenkt utprøvd i forbindelse med kirkevalget 2019.

Det mest vidtgående forslaget er at det kirkelige valgmøtet får i oppdrag å fremme et ferdig forslag på medlemmer til Samisk kirkeråd, som Kirkemøtet deretter formelt velger. En slik modell innebærer at Kirkemøtet mottar en tydelig tilråding basert på avstemming i Samisk kirkelig valgmøte.

Se saksdokumentet om samisk kirkelig valgmøte her

Strategiplan gis forlenget liv

Oppfølging av Strategiplan for samisk kirkeliv vedtatt av Kirkemøtet (2011) er en hovedoppgave for Samisk kirkeråd.

- Strategiplanen har utvilsomt bidratt til at arbeidet med samisk kirkeliv i Den norske kirke er brakt mange viktige skritt videre. Likevel er det fortsatt viktige ting som er ugjort. Forslaget som ligger på rådets bord er at handlingsplanperioden forlenges i to nye år og at en ny revidert strategiplan legges fram for Kirkemøtet i 2019, sier leder Anne Dalheim.

Samisk kirkeråd møter det lokale menighetsrådet første møtedag og deltar på samisk salmesangkveld på det læstadianske bedehuset i Manndalen 7. mars kl 19.00.

Saksliste og saksdokumenter for møtet i Samisk kirkeråd 7.-8. mars 2016 finner du her.