I forrige uke ble virksomhetsleder Anita Jensen tildelt kommunens Uglepris av rådmann Anne-Marie Gaino.

Under besøket benyttet hun også muligheten til å skryte av det lave sykefraværet senteret har å vise til.

- Det er det nesten ikke her. Kommunen har som mål å ha et sykefravær som er jevnt - noe vi dessverre ikke nådd enda, men med god hjelp fra sånne som dere, har vi et håp om at vi skal nå målet, kunne Gaino fortelle.

Drar ned snittet

Kommunens mål er et totalt sykefravær på 8 prosent, og Sonjatun Omsorgssenter har ligget langt under.

- Det høyeste sykefraværet var i fjor, med 6,53 prosent. Ellers har den vært helt nede i 4,56 i 2012 - samme år som senteret ble nominert til IA-prisen. En sykefraværsprosent under 5 prosent eller tett på er kjempebra, og det vitner til at de ansatte trives på jobb. Det er i allefall min tanke, sier rådmannen.

Tallene er så lav at Sonjatun Omsorgssenter har blitt lagt merke til langt utover kommunegrensen. De har også vært med på å holde den totale fraværsprosenten merkbart nede i kommunen.

- Det skal dere ha takk for. Nordreisa kommune er nå nede i 9,62 prosent totalt og det er lavt. I 2012 lå vi på 10,94 prosent. Samme år lå dere på 5,21 prosent så dere har vært med på å dra den ned. Dere er unik, kunne Gaino fortelle til de ansatte.

Ønsketurnus

Virksomhetslederen forteller at spesielt to ting som har vært med på å påvirke det gode resultatet over mange år.

Det ene er et særdeles godt arbeidsmiljø.

- Det er et tungt yrke både fysisk og psykisk. Da er det viktig å ta vare på de ansatte - og ikke minst hverandre. Det er noe må man gjøre alle sammen i felleskap. Det kan være tunge dager på jobb, men man kan ha det mye artig likevel, sier hun.

Det andre er ordningen omsorgssenteret har med såkalt ønsketurnus.

- Vi har en turnus i bunn på seks uker, men er det la oss si en helg jeg ønsker fri, hvor jeg i utgangspunktet har jobb - så sender jeg inn et ønske til ønsketurnusmøtet. Her går man så gjennom alle ønskene, og der én ikke kan jobbe er det kanskje noen andre som kan i stedet. Dette er en måte å få til en turnus som passer til hver og en, og til dags dato tror jeg aldri det har skjedd at noen ikke har fått ønsket sitt oppfylt, sier Jensen fornøyd.

- Jeg synes også det er godt gjort å ha et lavt sykefravær, når man er en bedrift hvor vi jobber 24 timer i døgnet alle dager i året. Det gjør det jo enda bedre, sier hun.