Får Kåfjord-ordføreren som han og resten av politikerne i Kåfjord vil, så får Finland et lite stykke Norge i gave til 100-årsjubileet som nasjon i 2017. Leiros vil nemlig gi fra seg en av Halti-fjelltoppene til Finland, slik at nabolandets høyeste punkt ikke er i fjellsiden på Halti-fjellet, men på selve toppen.

– Jeg syns egentlig det er en fantastisk, og uvanlig, sak. Det er noe vi må kunne gjøre for brorsfolket for å vise hva som bor i oss nordmenn. Vi lever tett med Finland og jeg tror dette er en god sak også politisk, sier Leiros.

Avdelingsingeniør John Johansen i kommunen kan bekrefte at det ikke er snakk om store arealet.

– Jeg var faktisk på toppen i sommer. Arealet som er tenkt gitt bort er omtrent på størrelse med en fotballbane.

12.500 følgere

Utgangspunktet for hele saken er et initiativ som Bjørn Geirr Harsson tok i 2015. Han mente det var for galt at toppen på nabolandets høyeste fjell lå i Norge. Han startet aksjonen «Halti som jubileumsgave”.

– Jeg har veldig sansen for initiativet og vi ønsker å gjøre vårt for å få det til. Derfor har vi sendt brev til statsministeren og anmodet om at saken tas videre, sier Leiros.

Harsson selv er begeistret for at saken får ny vind i seilene etter formannskapsvedtaket i Kåfjord.

– Det er flott at Kåfjord har tatt stafettpinnen videre. Selv om det er jeg som har funnet på dette, så skal dette være en gave fra det norske folk. Da må dette ønsket komme fra det brede lag av folket, sier Harsson.

Raushet

Han har fått veldig mye respons på aksjonen sin – også fra utenlandske medier.

– Jeg har blitt intervjuet av CNN, BBC og australsk radio. Alle ga uttrykk for hvor flott det var at Norge ville vise en raushet i en verden der man ikke er vant til slikt. Det er jo nokså enestående at et land vil gi fra seg landområde uten krig og konflikter.

Les også: Denne fjelltoppen kan bli finsk i 2017

”Udelelig”

Utenriksdepartementet har allerede svart Harsson i et brev fra 16. januar. Her avviser man initiativet med henvisning til Grunnlovens paragraf 1 og formuleringen: «Det er heller ingen tradisjon mellom de nordiske landene for å avstå deler av territoriet i forbindelse med jubileer».

Ordfører Leiros medgir at det er en fare for at ideen det kan koke bort i byråkratiet.

– Ja, det er en viss fare for det. Men det er også tydelig at saksbehandleren har misforstått forslaget. Dette er jo et helt enestående tilfelle og bør aldri få ettervirkende konsekvenser av noe slag.

– Det er kanskje lenge siden sist du har villet bryte grunnlovens første paragraf?

– Hehe. Ja, der står det jo at Norge er et ”helt og udelelig rike”. Men jeg håper likevel at vi skal få det til innen jubileet til Finland desember 2017, selv om gaven da ikke blir spesielt hemmelig, sier Leiros.

Beholder høyeste Halti-topp

Den høyeste Haltitoppen blir fortsatt værende i Norge. Leiros understreker at fjelltoppen som Kåfjord er villig til å overgi til Finland, ikke er den samme Halti-toppen som ligger på grensen mellom Kåfjord og Nordreisa.

– Jeg vet at enkelte i Nordreisa har trodd det. Men disse to fjelltoppene ligger 1,7 kilometer fra hverandre. Det er den laveste toppen som ligger på finskegrensen. Det er med andre ord ingen fare for merkevaren Halti, som jo både vi og Nordreisa bruker, sier Leiros.

Bare positivt

Bjørn Geirr Harsson ser absolutt ingen grunn til at dette ikke skal ordne seg til desember 2017.

– Dette er jo bare positivt. Jeg er i alle fall temmelig sikker på at dette ender godt. Noe annet vil faktisk forundre meg, sier Harsson.

FJELLGAVE: Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros gir gjerne litt av kommunen bort til Finland. Foto: Torbjørn O. Karlsen
Fjellet Halti ligger i Finland, men selve toppen ligger i Norge og Kåfjord. Det er ikke rare arealet det er snakk om å gi vekk, men det er likevel snakk om viktige kvadratmeter for Finland.