Michael Tetzschner, nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, er noe forundret over forslaget til Kåfjord.

- Dette er ikke gjennomførbart og vi kommer ikke til å gå inn for et slikt forslag, sier Michael Tetzschner.

Han bekrefter også overfor Fremtid i Nord at hans utspill til Aftenposten om at han ikke kan befri seg fra følelsen om at forslaget er en aprilspøk som har sluppet avgårde litt for tidlig.

Må endre Grunnloven

- Jeg gjør oppmerksom på grunnloven forbyr norske statsmakter å gi bort land, uansett størrelse, til en annen makt. Hvis dette skal skje så må Grunnloven endres først.

Han viser til Grunnlovens paragraf 1 som sier at Norge er et «udelelig og uavhendelig rike».

- Slik jeg leser det, er det et grunnlovsforbud mot dette.

Kan være hyggelig ment

Han mener at å gi Finland fjelltoppen Halti i jubileumsgave er en orignal idé.

- Å stykke ut deler av Norge for å gi i gave til andre land er en orginal idé. Det kan nok være hyggelig ment, og man kan tenke at det ikke har konsekvenser. Det som står i Grunnloven er et prinsipp, så da kan man ikke skjære i skriver dette prinsippet, utdyper Tetzschner.

Et historisk eksempel

Michael Tetzschner trekker fram russernes ønske om å overta Bjørnøya som eksempel. I november 1944 foreslo den sovjetiske utenrikskommissær Vjatsjelav M. Molotov at Bjørnøya skulle overføres til sovjetisk suverenitet.

- Dette er et historisk eksempel på et forslag om at Norge skulle avstå territorium. Det er ikke noe Stortinget kan beslutte.

Kan gi huset sitt

Som et alternativ til fjelltoppen kommer nestlederen Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite med et annet forslag.

- Det vil kanskje ikke være en like imponerende gave som et stykke land, men jeg tenker at ordføreren heller kan gi huset sitt i gave til finske formål eller en finsk venneforening i forbindelse med 100 års jublileet, avslutter han.

- Kan ikke ha forstått saken

Ordfører Svein Leiros i Kåfjord har registrert at saken har fått oppmerksomhet i mediene. Tetzschners forslag om at han selv kan gi huset sitt som jubileumsgave til Finland vil han ikke uttale seg om.

- Jeg vil ikke kommentere dette. Det faller på sin egen urimelighet. Det ser ikke ut som de har forstått saken, fordi dette kun snakk om en grensejustering, sier Svein Leiros.

FJELLGAVE: Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros gir gjerne litt av kommunen bort til Finland. Foto: Torbjørn O. Karlsen
Fjellet Halti ligger i Finland, men selve toppen ligger i Norge og Kåfjord. Forslaget til politikerne i Kåfjord er å gi toppen til Finland. Nå har saken fått interesse i media. Foto: Arkiv