I dag holder de fire kommunene Skjervøy, Kåfjord, Nordreisa og Kvænangen felles kommunestyremøte på Halti på Storslett. Der skal blant annet den ferske rapporten fra PwC om kommunesammenslåing legges fram. Geir Are Nyeng presenterer rapporten og overfor Framtid i Nord slår Nyeng fast at anbefalingen fra dem er klar:

- Ja, vi anbefaler kommunene å slå seg sammen. Det er først og fremst økonomi og økonomisk forutsigbarhet som tilsier at vi anbefaler det. Kommunene vil få til økt inntektene tilsammen med 35,5 millioner kroner mer i året de første 15 årene enn hver for seg. Det er mye. Vi ser også at man vil få større fagmiljø og mer relevant spisskompetanse. Men dette er ikke en gjensidig sak. Det er både fordeler og ulemper med en sammenslåing men vi vurderer fordelene som større enn ulempene, sier Nyeng.

Samiske rettigheter

Ulempene er blant annet store geografiske avstander. Nord-Troms 4 vil bli den nest største kommunen i Norge i areal, bare slått av Kautokeino. Det tar tre timer å kjøre langs E6 fra Kvænangen i nord til Kåfjord i sør.

Det vil også bety en svakere politisk representasjon og en opplevelse av større avstand til politikere og saksbehandlere. Også en potensiell reduksjon i samiske rettigheter er en ulempe skulle en kommunesammenslåing bli et faktum.

Uansett nyttig

Nyeng understreker at rapporten skal være et verktøy for at kommunestyrene skal kunne ha et godt beslutningsgrunnlag når de skal si endelig ja eller nei til kommunesammenslåing.

Du kan følge møtet live på Nordreisa kommunes nettsider.

- Hvordan føler du stemningen er blant politikerne i Nord-Troms når det gjelder kommunesammenslåing?

- Jeg er spent å høre hva kommunene tenker selv. Men uansett hva man velger å gjøre til slutt, så er dette et nyttig arbeidsverktøy for kommunene i arbeidet framover. Det vil skje mye i kommunesektoren framover, sier Nyeng.

Dårlig tid

Overfor den fullsatte Halti-salen understreket Nyeng at kommunepolitikerne har dårlig tid.

- Det er mildt sagt bare tiden og veien nå hvis dere skal fatte et velfundert vedtak i juni. Det er fullt mulig, men da må dere kjøre en effektiv og god prosess, samtidig som dere har en god involvering av innbyggerne, sier Nyeng.

Slår man sammen alle kommunene vil man ende opp med rundt 11.000 innbyggere. 30. juni skal alle kommuner ha fattet vedtak med tanke på kommunesammenslåing.

- Etter det har man bedre tid. Selve sammenslåingen skal ikke skje før 1. januar 2020, sier Nyeng.

Skjervøy Ap gikk tidligere i uka ut og slo fast at de ikke ønsker en kommunesammenslåing og at de i stedet ville satse mer på interkommunalt samarbeid. Nyeng slo fast at det er en mulig løsning, men:

- Det er ikke et fullgodt alternativ. Man  får en langt lavere økonomisk effekt og er ikke et fullgodt alternativ til en kommunesammenslåing, sier Nyeng.

Geir Are Nyeng, PwC Foto: Torbjørn O. Karlsen