Torsdag skrev Framtid i nord om Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros som vil ha en ny storkommune automatisk inn i forvaltningsområdet for samisk språk. Han likte ikke signalene fra departementshold at hvis Kåfjord slår seg sammen med andre kommuner, så må nykommunen igjennom en ny søkeprosess for å innlemmes i det samiske språkområdet.

– Vi fikk signaler om dette fra statssekretær i Kommunaldepartementet Anne Karin Olli på et møte i Tromsø i forrige uke; at en ny storkommune må søke på nytt. Men det vil jeg på det sterkeste fraråde uttalte Leiros.

Fikk hurtig svar

Lokal- og fylkespolitiker, John Karlsen (Frp), har denne uken vært i møte det regjeringsoppnevnte samisk språkutvalg.

Tirsdag møtte Karlsen med politisk leder av kommunal- og moderniseringsdepartementet for å ta opp saken.

Les også: - Tilgangen på samisklærere er problemet

Statssekretæren tok saken videre opp med Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsministeren. Onsdag fikk Karlsen svar på at de skulle sette i gang hurtig arbeid og komme med et svar innen kort tid.

- Jeg har forventinger til at statsråden kommer med svar innen kort tid, og at det blir et postivt svar om at den nye kommunen blir automatisk en forvaltningskommune, sier Karlsen.

Kulturen blir styrket

Han tror dette medføre positive konsekvenser for både den gamle forvaltningskommunen og den nye sammenslåtte kommunen.

- Dette er positivt i vårt område. Man får tilskudd etter innbyggertall og hvor mange som får samisk språkopplæring.

Samisk språk og kultur i Kåfjord og andre forvaltningskommuner vil ifølge Karlsen bli styrket gjennom kommunesammenslåing.

- Ved å få større forvaltningskommuner vil flere kunne få ta del i dette. Dette er kritisk for Kåfjord der folketallet går ned. Kåfjord er nesten avhengig av en sammenslåing for utvikling av samisk språk, sier Karlsen.

Les også: Barentssekretariet gir 400.000 til Riddu

Han mener man må se på dette som en god anledning for å ivart minoritetene bedre, ikke bare det samiske, men også det kvenske.

- Man kan iallfall ikke bruke dette som argument mot kommuensammenslåing, sier Karlsen.