Båten «Aurora Experience» er en del av satsingen på visningssenteret Aurora Salmon Center og visningsanlegget til Lerøy. Jan-Børre Johansen er klar over at den smekre grå båten vekker oppsikt. Men han bedyrer at det ikke er poenget.

- Det er mange som syns den er fin, ja. Det blir gjerne sånn med nye båter. Men vi har tenkt robusthet, økonomi og praktiske egenskaper rundt utformingen av båten, slik at vi kan føre våre besøkende på visningsanlegget ved Kågen på en sikker og komfortabel måte.

Trygt og fint

Farvannet rundt Skjervøy er ikke bestandig smult. Det har man tatt høyde for. Båten skal tåle dårlig vær og bølger på den halvtimen den bruker til visningsanlegget.

- Ja, båten skal jo kunne gå hele året og i all slags vær. Vi skal kunne frakte våre besøkende komfortabelt og trygt til visningsanlegget også i ruskevær. Vi skal kunne ta både barnehagebarn og skolelever utover til anlegget og da skal de føle at det er trygt og fint i båten, sier Jan-Børre Johansen.

God plass

Johansen vil ikke ut med hva Lerøy har betalt for båten, men:

- Men vi syns vi har gjort en god avtale. Vi har valgt å gå for en skreddersydd båt i stedet for en ferdigbygd modell og verftet har tatt in våre krav på en god måte, sier Johansen.

Båten har plass til 12 passasjerer, pluss mannskap. Presis manøvrering sørger blue arrow-systemet til vannjet for.

- Det er som å styre med en stor datamus. Den gjør det lettere å legge til både anlegget og til kai. Et veldig bra system, sier Johansen.

Formidling

Lerøy har lagt vekt på universell utforming, hvilket vil si at båten blant annet er tilpasset folk med funksjonshemning.

- Vi har mulighet til å ta om bord rullestol, ja. Døråpningene er tilpasset det formålet og det er også en egen plass for rullestolen om bord, der vi kan sikre stolen. Dette er unikt for denne type fartøyer i dag, sier Johansen, som også fremhever lite støy i cabinen.

- Det er vektlagt med tanke på komfort, men også for at vi skal kunne drive med formidling underveis, sier Johansen.

Samfunnsberedskap

Også hjertestarter og et pick-up-nett for å hente opp folk raskt opp fra havet finnes om bord i båten. Og ikke minst er båten utstyrt med en helikopterbåre som kan benyttes om det er behov for å få folk over i helikopter. Og det behovet kan fort oppstå. For Lerøy ønsker at båten også skal kunne ha en samfunnstjenlig rolle.

- Ja, vi ønsker at båten skal kunne bidra til samfunnsberedskapen. Vi befinner oss i en stor øykommune med store avstander og med øyer uten fastlandsforbindelse. Vi er jo her og skulle det oppstå en nødsituasjon eller et havari der vi kan hjelpe til, så vil vi selvsagt gjøre det. Vi vil kunne være et supplerende tilbud til slike oppdrag hvis vi blir forespurt, sier Jan-Børre Johansen.

AVANSERT: Den nye visningsbåten er skreddersydd for formålet og har blitt slik prosjektleder Jan-Børre Johansen og Lerøy ønsket.