Tirsdag la Havforskningsinstituttet fram sin årlige risikovurdering av norsk fiskeoppdrett. Tidligere har lakselusutslippene gått ned utover høsten og vinteren, men nå viser undersøkelsene en sterk økning luseutslipp samme periode.

Les også: Kjemper fortsatt for Spildra øst

Det er verst i Midt-Norge, og for sjøørreten som oppholder seg i fjordbassengene om vinteren, er dette skikkelig dårlige nyheter. Utviklingen er alvorlig, og aller verst er det for sjøørreten, skriver Norske Lakseelver i en pressemelding.

Lite lus i områder uten oppdrett

Overvåkingen viser at det er lite lus i områdene uten oppdrett, som for eksempel i Sandnesfjord og Porsanger. Instituttet slår fast at luserelatert dødelighet på beitende sjøørret vurderes å være moderat til høy i de aller fleste av de undersøkte områdene.

– Det betyr at det er sterk risiko for ekstremt bestandsregulerende effekt på sjøørreten mange steder. Dette må nå få konsekvenser for produksjonsmetodene i oppdrettsindustrien, sier biolog og fagsjef i Norske Lakseelver, Erik Sterud.

Les også: - Vi framstilles som nyttige idioter for Marine Harvest

Må få lakselusa under kontroll

Undersøkelsene viser heller ikke gode resultater for utvandrende laksemolt. De to siste årene har syv av de åtte undersøkte områdene hatt høye luseverdier. Det betyr at over 30 prosent av laksesmolten dør på grunn av lakselus i disse områdene, opplyser Norske Lakseelver.

–  I 2013 greide oppdretterne å ha en brukbar effekt av den samordnende våravlusningen. Det ga direkte resultater i form av bedret innsig fra havet av smålaks i 2014 og mellomlaks i 2015. Nå ser det betraktelig verre ut framover, og vi skal huske på at den kjemiske bekjempelsen av lakselusa har eksplodert i perioden. Konsekvensene har blitt en lus som er resistent mot alle kjente legemidler, og vi frykter for framtiden om ikke oppdrettsindustrien får lakselusa under kontroll, understreker Sterud.

Krever oppdrett i lukkede systemer

Norske Lakseelver organiserer 80 av Norges lakseelver. De krever at oppdrett av laks og regnbueørret må skje i lukkede systemer for å hindre spredning av luselarver, sykdommer og parasitter.

- Vi ser at det er mange kreative hoder som tenker nytt innenfor lukkede oppdrettsanlegg, men samtidig har for eksempel Salmar fått en utviklingskonsesjon som vil plassere opptil to millioner oppdrettslaks midt i utvandringsveien til all laksesmolt fra elver som Orkla, Gaula og alle de andre elvene rundt Trondheimsfjorden. Dette får Salmar, til tross for at det eneste utviklingsaspektet de kan vise til er økt størrelse. Teknologien baserer seg fortsatt på åpne merder, og dermed også på en fortsatt spredning av en dødelig parasitt, avslutter Sterud.

Les også: - De har ingen kontroll

Les også: Marine Harvest godtar bot etter lakserømming