Den varslede opptrappingen av hotellstreiken trer etter planen i kraft lørdag 30. april. Og blant hotellene som er tatt ut finner vi både Reisafjord Hotel i Sørkjosen og Hotell Maritim på Skjervøy.

Hotelldirektør Conny Gustavsson bekrefter at de har fått melding fra NHO om plassfratredelse.

- Ja, vi er forberedt på at vi blir rammet av streiken. Vi har fire ansatte som er organisert og som blir tatt ut - én frokostvertinne og tre resepsjonister, sier Gustavsson.

Bra belegg

- Hvordan påvirker det driften ved hotellet?

- Det blir et hardt slag mot bedriften. Det er helt sikkert. Men det blir ikke driftsstans. Jeg som hotelldirektør går inn og dekker opp noe, men jeg kan ikke ta alt. Så avhenger det av hvor lenge streiken varer også. Vi må sjekke med NHO hva vi kan gjøre og ikke gjøre, sier Gustavsson, som imidlertid lover en ting:

- Det blir ikke snakk om noe streikebryteri ved hotellet. Er vi i streik så er vi i streik.

Gustavsson understreker at det er uhøvelig med en streik nå. Men det kunne vært verre.

- Vi har bra belegg for tiden, så det er ikke noe gunstig tidspunkt for en streik nå. Men samtidig er vi glad for at vi ikke står midt i for eksempel konfirmasjonsperioden, sier Gustavsson.

Ser mørkt ut

Hotelldirektøren er ikke så veldig optimistisk med tanke på en eventuell enighet mellom partene før opptrappingen er et faktum 30. april.

- Det ser mørkt ut. De er ikke ved forhandlingsbordet nå og det virker ikke som partene er nær hverandre i det hele tatt, sier Gustavsson, som ikke har all verdens med erfaring med streik fra før.

- Jeg vil huske at det var streik da jeg jobbet som kokk ved Grand Hotel i Oslo. Det var for 15-16 år siden. Men det er den eneste streiken jeg har opplevd, sier Gustavsson, som begynte i jobben i Sørkjosen for et år siden.

Første gang

Daglig leder Arne Roger Jørgensen har også fått melding om streik på Hotell Maritim på Skjervøy. Der er det snakk om tre arbeidstakere som er tatt ut.

- Men den ene er sykmeldt, så det er i praksis to stykker som går ut i streik. Det er deres rettighet og vi må bare innrette oss best mulig slik at ikke kundene våre rammes. Da må ledelsen trå til. Jeg er forberedt på helgejobbing, sier Jørgensen.

Han kan ikke huske, i sine 24 år i hotellbransjen på Skjervøy, at hotellet har vært streikerammet før.

- Nei, som oftest har byhotellene blitt tatt ut i streik. Så dette er første gang vi blir tatt ut.

Maser ikke

- Frykter du at streiken kan bli langvarig?

- Jeg håper at det har en ende snart. Men jeg vet ikke noe annet enn det man leser i media. Vi driver ikke og maser på NHO om dette. Det er sikkert hotell som har større utfordringer enn oss med denne streiken, sier Jørgensen.

Arne Roger Jørgensen, daglig leder ved Hotell Maritim på Skjervøy. Foto: Kjetil Nielsen Skog