Etter en saklig debatt med flere innlegg i kommunestyresalen i Burfjord, stemte ni mot seks for å gi Marine Harvest dispensasjon til ny oppdrettslokalitet ved Spildra Øst.

Tidligere ordfører i Kvænangen, Jan Helge Jensen (Kp) stemte imot, og sier saken gikk som forventet.

- Jeg synes det er beklagelig at noen av politikerne ikke tar inn over seg den usikkerheten som er knyttet til et slikt anlegg. De tar heller ikke inn over seg de innsigelsene som har kommet inn og vurderer mer etter synsing enn etter faguttalelser.

Fjerde gang

Saken var oppe i kommunestyret for totalt fjerde gang onsdag. Dette etter at flere instanser har klagd inn sist vedtak om å gi dispensasjon.

Ifølge Jensen har de som er for ingen saklige argumenter å komme med.

- De tenker bare arbeidsplasser og ikke miljøpåvirkning overhodet, sier han.

Behandles videre

Han er imidlertid glad for at større aktører som Naturvernforbundet har vist interesse for saken, og setter nå sin lit til at saken blir avgjort utenfor Kvænangen – i kystfiskernes favør.

- Først skal saken sendes videre og behandles hos Fylkesmannen, og hvis det ikke går veien der, vil Sametinget ta saken videre, det har jeg fått gode signaler på. Uansett tror jeg ikke det blir oppdrett utenfor Spildra på mange år enda, sier Jensen.

Ikke over

Leder i Naturvernforbundet i Troms, Anton Petter Hauan, tror det er blitt mye debatt og fokus på saken fordi den representerer liknende konflikter også andre steder i landet.

Han sier Naturvernforbundet ikke har gitt opp kampen.

- Dette er ikke over. Nå skal vi prøve å få mer kunnskap om de ressursene som finnes rundt Spildra, og synliggjøre de. Uansett resultat av videre behandling vil vi også sørge for at det i framtiden blir mer dialog mellom aktørene. Det er viktig at de snakker sammen, for vi tror oppdrettsnæringa er kommet for å bli.

Sparke bein

Han anerkjenner at det næringa står for er viktig både for å produsere mat og for å skape arbeidsplasser i kommunen.

- Men oppdrettsnæringa må ikke få lov til å sparke bein under kystfiskerne, som er en minst like viktig næring. I arealkonflikter må det miljøvennlige kystfisket ha fortrinnsrett.

Lukkede anlegg

Hauan sier deres viktigste krav er å på sikt på lukket alle anlegg.

- Her er Marine Harvest helt i ledelsen på utviklingen og vi håper de vil ta i bruk den teknologien her i Kvænangen, så konflikten mellom fiskerne og oppdrettsnæringa kan bli mindre.