Bestemmelsen om en eventuell nedleggelse av Kjækan skole og Badderen barnehage ble i kommunestyremøtet onsdag, utsatt med ett år. Dette for å få til en bedre prosess med høringer før den endelige avslutningen tas.

Samtidig vedtok kommunestyret at Kvænangen barne - og ungdomsskole skal bli ny - og være ferdigstilt til høsten 2017. I budsjettet for den nye skolen er det kalkulert inn inntekter fra nedleggelse både av skolen i Kjækan og av barnehagen i Badderen.

Dette satte flere representanter på talerstolen spørsmålstegn ved, blant annet Kystpartiets representant Valter Olsen.

Må sies opp

- Det nytter ikke flytte ansatte fra Kjækan opp til Burfjord. Det vet jeg ikke om noen hadde tenkt på. For at det skal frigis midler må det sies opp fire lærerstillinger og en assistent ved Kjækan, samt ansatte fra barnehagen, sier han.

Olsen stiller seg noe tvilende til hele konseptet omkring skole - og barnehagenedleggelse. Men han ser også at problemstillinga ikke trenger bli noe av.

- Jeg vil tro at formannskapet og administrasjonen finner friske midler til hvordan vi skal betale for den nye skolen. Den blir nok realitet uansett - men etter min og gruppas mening er man ikke avhengig av å legge ned noe for å få det til.

Les mer: Lokalpolitiker går imot én stor skole

Ikke klar

Ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik sier det er fullt mulig og gjøre vedtakene på denne måten. Han sier avgjørelsen om hvorvidt Kjækan skole skulle legges ned ikke var klar for å tas.

- Men når det ligger i budsjettet for ny skole, er ikke avgjørelsen allerede fattet?

- Vi kan prioritere å ha to skoler, men da vi prioritere ned noe annet. Vi kunne ha sagt at vi ikke bygger ny skole - fordi vi skal ha to skoler, men det så vi heller ikke på som en god løsning. Dette gir oss et vindu å jobbe innenfor for å få på plass løsninger, sier han.

Må være likt

Han sier et viktig moment i saken er at man ikke kan bygge ny skole i Burfjord, for så å la elever i Kjækan gå på en skole fra 1950-årene.

- Da må vi ruste opp denne skolen også. Skal ungene i Burfjord gå på en kjempefin skole, mens de andre får en nedslitt skole. Er det rettferdig, spør han.

Mulige konsekvenser

SVs representant Tryggve Enoksen var spesielt opptatt av at man må utrede hvilke konsekvenser bosetting og næringsliv i indre Kvænangen får ved eventuelle nedleggelser. Sammen med Kystpartiet fremmet de et forslag som gikk på dette. Forslaget falt med sju stemmer.

Alternativet om et oppvekstsenter med 1.-4.-klasse samt barnehage i Badderen var ikke oppe til debatt. Alternativet står beskrevet i rapporten utarbeidet av leder for oppvekst og omsorg, Kristin Anita Hansen.

  • Les også: Disse jentene tar strøjobber

NY: Skolen i Burfjord skal bli ny. Avgjørelsen om Kjækan skoles skjebne utsettes. Foto: Isabell Haug