I en pressemelding mandag, skriver sametingsgruppa at reinbeitedriftsdistrikter har gjennomført heldøgnsgjeting over flere år, og melder om økende ørneangrep - ikke reduksjon som enkelte skrivebordsteorier skulle tilsi.

Flere reinbeitedistrikt har gjennomført en lang rekke tiltak, uten å greie å redusere ørneangrep og kalvetap.

Totalt oversett

Stortinget vedtok i 2004 måltall for hekkende kongeørnepar og kongeørna ble innlemmet i det nasjonale overvåkningsprogrammet for rovvilt.

Til tross for at 13 år har gått siden vedtaket kom, mener Miljødirektoratet i rapporten "Forvaltning av kongeørn i Norge", at man ikke har grunnlag nok til å vurdere å igangsette bestandsregulerende tiltak, går det av pressemeldingen.

Dette samtidig som beitenæringene melder om stadig økende ørneproblematikk for sau og rein, så gar dokumentert ved hjelp av både bilder og film. Den erfaringsbaserte kunnskapen som beitenæringene besitter, er totalt oversett av Miljødirektoratet.

Forvaltningsregime

Sametingsgruppa mener det bør bekymre stortingspolitikerne, at rovviltforlikets intensjon om balanse mellom rovvilt og beitedyr ikke oppnås, og at det er politikernes ansvar å rette på dette.

Nå må kongeørna settes inn i et forvaltningsregime som regulerer bestanden og reduserer ørnas skader på beitedyr.

- Vi forventer at sametingsrådet fremmer denne saken overfor Miljø- og klimadepartementet og krever at ørna nå settes inn i et forvaltningsregime, avslutter Vibeke Larsen

Parlamentarisk leder for Ap sametingsgruppe Vibeke Larsen.