Fylkesråd Ivar B. Prestbakmo (Sp) sier til Framtid i Nord at anbudsrunden for opprustingen av Langbakken på Skjervøy er i rute.

- Anbudet blir lagt ut denne uken og alt går i henhold til timeplanen - med oppstart i august og ferdigstillelse i 2017, sier Prestbakmo om veien som er en utfordring for tungtrafikken hver vinter.

Betydelig hake

Det lovet også fylkesråden i valgkampen i august. Han bekrefter imidlertid at det har vært en usikkerhet ved prosjektet sett fra fylkeskommunens side - nemlig faren for at fylkesvei 866, inkludert Langbakken, skal bli omklassifisert til riksvei til neste år.

- Det har vært en betydelig hake, ja. Men vi velger likevel å sette i gang med veien. Det er ikke holdbart å ikke ta ansvar for veien når både befolkningen og ikke minst næringslivet og sjømatnæringen trenger en veiutbedring, sier Prestbakmo.

Krever tilbake

Utbyggingen av Langbakken ble vedtatt i fylkestinget i juni i fjor. Prestbakmo er klar på at fylkeskommunen kommer til å kreve tilbake det de nå investerer i veien, hvis staten tar over i 2017.

- Ja, hvis fylkesvei 866 blir riksvei i 2017 så vil vi kreve pengene våre tilbake, sier Prestbakmo.

- Har det vært tema å vente med å bygge ut Langbakken til man vet om fylket beholder FV 866?

- Det har vært en reell vurdering, ja - spesielt etter at Nasjonal Transportplan ble lagt fram og Frps landsmøte vedtok en uttalelse om omklassifisering av fylkesveier. Samtidig har man jo ingen garantier for at denne ombyggingen kommer hvis FV 866 blir riksvei. Det gjør at vi ikke tar sjansen på å vente. Men vi forventer som sagt at vi får pengene tilbake, sier Prestbakmo.

Ingen garantier

- Men dere har ingen garantier for at dere når igjennom med kravet?

- Nei, det har vi ikke. Så sånn sett er det et sjansespill. Jeg er glad for at vi gjennomfører veibyggingen som planlagt, men veldig bekymret for et eventuelt tap på 100 millioner, sier Prestbakmo, og tilføyer:

- Men dette blir en politisk kamp og vi skal gjøre det vi kan for å få gjennomslag for vårt syn, sier Sps fylkesråd.

Deler frykten

Leder for samferdselskomiteen i fylket, Nils Einar Samuelsen (KrF), deler samferdselsrådens bekymring for skjebnen til de 100 millionene fylkeskommunen nå investerer i Langbakken.

- Ja, det gjør jeg. Det kan bli sånn at vi sitter igjen med et lån på 100 millioner kroner, men ingen vei. Derfor har vi signalisert sterkt at vi må få vite hvordan staten tenker hvis de tar veien tilbake. Tar de lånet med seg og betaler fylket ut? Selv om jeg har tiltro til staten, så er dette et usikkerhetsmoment. Det er helt rett som Prestbakmo sier: Vi har ingen garantier, sier Samuelsen.

DELER BEKYMRINGEN: Nils Einar Samuelsen, leder av nærings- og miljøkomiteen på fylkestinget. Foto: Arne Teigen