Tirsdagens forhandlingsmøte på Oteren om intensjonsavtale om felles kommune rundt Lyngenfjorden er avlyst.

Forutsetningen for møtet var at departementet kunne gi klare forsikringer om betydelig hurtigere ferge, som har flere avganger og høyere kapasitet, for kryssing av Lyngenfjorden. Det andre ufravikelige kravet er standardheving p fylkesvei 8698 Lyngseidet-Oteren, noe som også medfører rassikring av Pollfjelltunnelen.

For lite bindende

Prosjektkoordinator Viggo Jørn Dale skrev i en sms at departementet har gjentatt påstanden om at kommuner som slår seg sammen, vil prioriteres innen samferdsel.

- Svaret er ikke godt nok og alt for lite bindende, sier Kåfjords ordfører Svein O. Leiros (Sp).

- På hvilke punkter er kommunene mest uenige?

- Lyngen la ned veto om at framtidig kommunesenter skal ligge på Lyngseidet. Både Kåfjord og Storfjord er enige om at Hatteng er et mer naturlig stedsvalg. Det viser vilje til desentralisering. Hele kommunereformen gir mer sentralisering.

Blir uansett utkant

- Hvem har skylda for at Lyngenfjord-alternativet synes å ha strandet?

- Dette er ikke tidspunktet for å fordel skyld og ansvar. Som ordfører i Kåfjord må jeg se hva som er best for Kåfjord. I både Lyngenfjord- og Nord-Troms 4-alternativet blir Kåfjord en utkant, forteller Kåfjords ordfører Svein O. Leiros.

Uvanlig lav profil

Kollega Dan-Håvard Johnsen (LTL) velger å holde en lav profil og er uvanlig forsiktig i uttalelsene.

- Jeg betraktet det som ingen vits å stille på dagens møte når vi ikke har noe å prate om. Vi hadde ikke fått avlaring om våre krav innen samferdsel.

- Er Lyngenfjord-alternativet avsluttet?

- Jeg vet ikke. Det kan være muligheter for å gå videre. Lyngen ønsker å slå oss sammen med Kåfjord og Storfjord, men vi ble ikke enige.

Johnsen vil ikke kommentere hva uenigheten består i.

- Innbyggerne får i folkeavstemningen to valgmuligheter; enten Lyngen som egen kommune eller som en del av Tromsø.. Det blir enklere å velge mellom to i stedet for tre alternativer, sier Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen.

Hatteng mest naturlig

Storfjords ordfører Knut Jentoft (TL) var i formmiddag ikke kjent med at møtet noen timer senere var avlyst.

- Hva skyldes uenigheten mellom kommunene?

- Lyngen krever at Lyngseidet blir kommunesenter. Storfjord og Kåfjord mener Hatteng er naturlig stedsvalg. Så lenge ferga over Lyngenfjorden går sakte og sjelden er Lyngseidet ikke aktuelt, sier Knut Jentoft.

Prates på telefon

Prosjektkoordinator Viggo Jørn Dale finner det ikke riktig å skrinlegge Lyngenfjord-modellen på dette tidspunktet.

- Ettersom tirsdagens møte ble utsatt, blir det onsdag innkalt til et oppsummeringsmøte på telefon. Ordførerne får eventuelt bli enige om det senere blir et ordinært møte, sier Viggo Jørn Dale.