Reisarussen har i år valgt en ny vri på den tradisjonelle russeavisa. De har valgt å opprettet en egen blogg framfor papiravis.

Etter å ha vært i kontakt med flere trykkeri fant russestyret ut at å få produsert en egen avis ville by på økonomiske utfordringer.

- Det ville faktisk bli billigere å kjøpe en egen trykkmaskin, sier fotograf og "redaktør" Eline Jenssen Hunsdal.

- Vi har ikke fått noen negative kommentarer, men det er klart at noen kanskje synes det er trist å ikke ha den i papirformat. Det er noe annet når man har noe å fysisk bla i. Mange tenker nok at en avis er fin å ha til senere, for å se tilbake på russetida, sier fotograf og "redaktør" Åse Funderud.

- Men siden slettes ikke, understreker russepresident Jon Michael Triumf Vang.

På bloggen, reisarussen2016, er det oversikt over årets russ, russestyret, kåringer, russeknuter og annet som er tilknyttet russen.

Feirer 13 år med skole

Mange har gått sammen siden de startet i første klasse på barneskolen. Nå er det tid for å markere at de er gjennom 13 år skolegang.

- Vi skal ha det gøy, og vi skal nyte tiden vi har igjen sammen. Når vi er ferdig her er det mange som reiser bort, sier knutesjef Julie Langstrand Rasmussen.

- Vi feirer at 13 år med skolegang er over, sier Triumf Vang.

- Vi arrangerer for eksempel grilling, og når vi samles er det for alle som er russ. Det er ikke kun festing, det viktigste er det sosiale, sier Jenssen Hunsdal.

Snill russ

- Vi vært nøye med å rydde opp etter oss, blant annet etter russedåpen, sier Triumf Vang

- Vi er nok ganske snille. Vi har gjort mye bra, Julie Langstrand Rasmussen.

Russen har blant annet samlet inn penger for Karfttak mot kreft og en av russeknutene går ut på å spandere is og russekort på en hel barnehage.

Årets russ har mulighet til å prøve seg på hele 173 ulike knuter. For å bli bronsjeruss må man gjennomføre 25 russeknuter, sølvruss krever 50 russeknuter og for å bli gullruss kreves 75 russeknuter.

- Man kan ta 75 knuter og unngå de drøye. Vi har lagt til noen egne, men det er kun snille knuter, sier Langstrand Rasmussen.

Oppfordring til foreldrene

For mange betyr russens ankomst det samme som vannkrig.

- Vi håper foreldrene kan be barna om å holde seg til vann. At de ikke kaster maling eller lignende på oss, det har hendt tidligere år, sier Triumf Vang.

- De som kaster vann på oss får kun vann tilbake, understreker Funderud.