I et brev til Snåsa kommune, redegjør kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), hvordan dette vil behandles.

John Karlsen (FrP) er en av de som sitter i det regjeringsoppnevnte utvalget, som utreder samisk språk og kultur.

For kort tid siden var han i møte med den politiske ledelsen for kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Kåfjord har i månedsvis brukt dette for at de ikke kan slå seg sammen - og på grunn av usikkerheten. Denne usikkerheten er nå tatt bort, og man kan i hvertfall ikke bruke det lenger som argument for å slå seg sammen, sier Karlsen.

Bedre adgang

Av brevet fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, går det fram at:

"Når en kommune i forvaltningsområdet for samisk språk slår seg sammen med andre kommuner, og det er enighet om at den nye kommunen ønsker innlemmelse i forvaltningsområdet, er det ikke nødvendig å sende en egen søknad til departementet om innlemmelse. Regjeringen vil legge kommunenes vedtak til grunn for nødvendige endringer i forskriftene om forvaltningsområdet. Departementet vil endre forskriften i etterkant av at Stortinget har behandlet proposisjonen om ny kommunestruktur våren 2017."

- Poenget først og fremst - er at sjansen for å lære språket vil bli større. Tar man Kåfjord og Lavangen som eksempel, og med den negative befolkningsutviklinga de har, så er det stor fare for at samisk språk og kultur dør ut i disse områdene. Slår de seg sammen med naboer som også ivaretar dette, og da bare for å ta et eksempel Nordreisa, blir kommunen større og sjansen for å ivareta språket blir større. Jeg mener det er slik man må tenke - at flere får adgang. Man bør ikke være så, naiv nærmest, å si at "min kommune er så viktig at bare vi skal være forvaltningskommune", sier Karlsen.

Styrke for språket

Karlsen sier at dette også er kommuner som får ekstra penger fra staten for å ivareta samisk språk i skole og barnehage. Uavhengig av størrelse på kommunene fremover, er dette tilskudd som fortsatt vil komme inn, i følge Karlsen.

- At man gjør forvaltningskommunene større vil bare være en styrke for samisk språk og kultur, og man vil legge til rette for at flere får adgang, sier han.

I brevet til Sanner går det videre fram at departementet innen kort tid vil komme nærmere tilbake med forslag til løsninger for slike nye kommuner, også for tilfeller hvor kommunene ikke har tatt stilling til hvorvidt de ønsker innlemmelse i forvaltningsområdet.

John Karlsen (FrP) er en av de som sitter i det regjeringsoppnevnte utvalget, som utreder samisk språk og kultur. Foto: Johanne P. Elvestad