Førstkommende tirsdag avholdes rådgivende folkeavstemning i Nordreisa kommune om kommunereformen.

John Karlsen (Frp) tror det er mange kommunepolitikere i Nord-Troms som er for kommunesammenslåing, men at de har ikke kommet på banen og føler seg overkjørt.

- Det som forundrer meg er at det virker som om stort sett alle kommunene i Nord-Troms er negative til sammenslåing, sier Karlsen.

- Alt henger sammen

Karlsen viser til SSB og NHO der forskning viser at kommunene i Nord-Troms har hatt en negativ befolkningsutvikling på sikt, dårlig økonomi og næringsutvikling. Han legger til at Nordreisa har hatt en stabil befolkningsutvikling.

- Da må man spørre seg, har vi det så bra at vi ikke ønsker endringer? Alt dette henger sammen, negativ befolkningsvekst gir etterhvert dårligere økonomi og næringsutvikling. Likevel ønsker vi å stå på egne bein. Bør vi ikke gjøre grep for å snu dette? sier Karlsen.

Han mener å ikke gå for kommunesammenslåing vil være å tenke kortsiktig. På flere områder har ikke kommunene kompetanse selv og må kjøpe tjenester.

- Det vil komme enda flere krav til tjenestene og om vi skal få nye oppgaver har vi ikke en sjans med interkommunalt samarbeid. Samarbeid kan ikke erstatte sammenslåing, sier han.

Avstand har lite betydning

En storkommune i Nord-Troms vil ha store avstander, men Karlsen sier fordelene er større enn ulempene.

- Avstander betyr lite nå, og det vil bety enda mindre i framtida. Hvor kommunehuset ligger vil ha minimal betydning for den vanlige innbygger.

Karlsen forklarer at regjeringen og stortinget ønsker større kommuner og regioner, og at kommunene med en viss størrelse vil få tildelt flere oppgaver. I følge Karlsen vil dette også være gjeldende etter et eventuelt regjeringsbytte.

- I framtiden vil de store kommunene bli favorisert. Regjeringen sier at kommuner med over 9000 innbyggere vil dra nytte av flere goder. I små kommuner vil vi ikke ha kompetanse eller være i stand til å ta i mot større oppgaver, som igjen vil gjøre at økonomien blir bedre, sier han.

Kåfjord, Nordreisa, Skjervøy og Kvænangen vil ha til sammen ha over 9000 innbyggere. Karlsen håper innbyggerne og kommunestyret i Nordreisa på tirsdag under den rådgivende folkeavstemningen stemmer for kommunesammenslåing.

- Eller skal vi sitte på hvert vårt nes og bli enda svakere? Jeg håper virkelig befolkningen ser at sammenslåing er noe vi tjener på. Om ingen ønsker å slå seg sammen med oss, så har iallfall vi sagt ja, sier Karlsen.