Pårørende til eldre ved sykehjemmene i Nordreisa kommune, arrangerte et aksjonsmøte – onsdagskveld.

Hensikten med møtet var å få politikere i kommunen til å reversere tidligere bestemmelser om nedbemanning i pleiefaktoren.

– Vi skjønner at det er vanskelig for økonomien, men det må finnes andre måter å spare på. Vi har ikke løsningene, men vi håper politikerne får tenkt seg om og tar opp saken på nytt, sier Tone Gamst, en av initiativtakerne.

Rundt 100 mennesker møtte opp i kantina på Sonjatun Helsesenter. Representanter fra alle partier var også tilstede.

Les også: - Vi kan ikke godta flere nedskjæringer

Bekymrede pårørende

Gamst forteller at det verserer en bekymring blant de pårørende, både for deres egne innlagte, men også for de ansattes jobbhverdag.

– Vi er ikke misfornøyd med de ansattes innsats, det er viktig å få fram. Vi berømmer det de gjør. Men vi er bekymret for at de som jobber der sliter seg ut og ikke har tid nok. Vi mener også at de eldre ikke får de grunnleggende menneskerettighetene de har krav på. De er sjeldent ute, får lite tid til å spise, og hvis noen må på toalettet kan det gå 45 minutter før de får hjelp, sier hun - og viser til verdighetsgarantien.

Les også: - Skjærer ikke ned til uforsvarlig bemanning

Må bryte loven

Virksomhetsleder ved Bo - og kultur, Anja Båtnes var på møtet. Hun sier de ved en nedskjæring vil bli nødt til å bryte norsk lov.

– Det er det vi kommer til å måtte gjøre. I verdighetsgarantien står det helt klart hva de eldre har krav på, de skal få leve som de alltid har levd. Denne garantien klarer vi ikke å oppfylle.

– Vi har i mange år levd med nedskjæringer og klart det. Ingen har klaget og vi har sagt at de eldre får et forsvarlig tilbud. Men ytterligere nedskjæringer nå er fornuftstridig. Det er urimelig og uverdig for pasientene. Jeg har alltid vært lojal ovenfor vedtakene kommunen gjør, men denne gangen måtte vi si ifra, sier hun.

Båtnes føler at det i dagens system er lett å glemme den pleien de gamle skal ha, og har rettsmessig krav på.

– Vi er blitt for opptatte av tall, rapportering og avvik, sukker hun.

Kutter stillinger

Kommunestyret vedtok 31. mars 2016 og følge Helse - og omsorgsutvalgets innstilling om å sette ned pleiefaktoren. Dette innebærer kutt på tilsammen 5,76 stillinger på alle institusjoner. En evaluering av pleiefaktoren skal gjøres 1.1.2017.

Prossessen er allerede startet, men vil ikke få innvirkning før tidligst i september. I dag er det helgebemanning 12 dager i løpet av en 42 dagers turnus. Med endringen blir det redusert bemanning i 28 dager. Med helgebemanning er det to ansatte per avdeling til enhver tid.

– Det sier seg selv at dette ikke går, sier Båtnes.

FORNUFTSSTRIDIG: Anja Båtnes, virksomhetsleder ved Bo og Kultur, mener nedskjæringene er fornuftsstridig. Foto: Isabell Haug