Forslaget ble enstemmig vedtatt, og bakgrunnen for forslaget har to sider, i følge Svein-Erik Falk (SV) og Karl Mattis Nyheim (MDG).

- Det ene er økt matglede og trivsel for de eldre. Det andre er å stimulere til vekst og etterspørsel av lokale matvarer. Jo mer vi klarer og produsere og forbruke lokalt, jo mindre trenger vi nødvendigvis og importere. Det vil føre til en miljøvennlig vekst på sikt av lokale matprodukter, sier Nyheim.

- Det vil også hjelpe den lokale næringen og den lokale næringsveksten, føyer Falk til.

Sparer miljøet

Nyheim forteller at kortreist mat er ekstremt viktig, ikke bare i form av lokale næringslivsmessige hensyn, men også ernæringsmessige og miljømessige hensyn.

- Det er klart at vi har en kortere og mer begrenset vekstsesong, men vi har også et lavere behov for sprøytemidler. Vi kan produsere god ernæringsrik og riktig mat som har vært brukt her oppe i generasjoner. Kjøtt og fisk er en ting, men her er produsenter av grønnsaker også, sier han.

Miljømessig spares også miljøet for masse transport i følge Nyheim.

- Vi får i tillegg brukt beiteområder bedre, ting gror ikke igjen og vi beholder kulturlandskapet. I det hele tatt er det kun positivt med forbruk av mer lokal mat, sier han.

Stimulerer til vekst

- Hva vil dette utgjøre i form av kostnader?

- Argumentet fra opposisjonen var at dette blir dyrere, men det trenger det nødvendigvis ikke å bli, sier Falk.

- Når det er snakk om penger, så er vi i den situasjonen hvor vi ikke kan bruke de endeløst. Kostnadsbiten må utredes og analyseres nøye, men i det arbeidet så er det viktig å ikke bare se på en eventuell prisøkning per porsjon. Det er viktig å kalkulere med at det stimulerer til økt aktivitet i det lokale næringslivet, og at det igjen faktisk kan vise seg å bli en besparelse tilslutt. Uansett om det blir dyrere så er det penger som tilfaller kommunen sjøl, i form av økt vekst. På den måten spiller det ikke så stor rolle, sier Nyheim.

Han forteller at Sonjatun i dag har et innkjøpssamarbeid med de andre kommunene i Nord-Troms, på alt utenom fisk.

- Nøyaktig hva det innebærer vet jeg ikke, men poteten kommer ikke fra Kildalen - og det kunne den ha gjort. Alle kommunene i Nord-Troms har lokale tilbydere av mat som kan bidra, og i denne sammenhengen er det bare fint å få potet for eksempel fra Storfjord i stedet for Belgia. Det går helt fint å få fisk fra Skjervøy, eller gulrøtter og jordbær fra Kvænangen, sier Nyheim.