I august kommer 135 utvekslingselever til Norge. De skal gå på norsk videregående skole og bo hos norske familier. Men over halvparten av dem mangler fortsatt vertsfamilie.

AFS Norge Internasjonal Utveksling er derfor på leting etter familier i Nord-Troms som ønsker å dele hverdagen med utvekslingselever neste skoleår, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

Familien Falch Alsos tok imot Made fra Indonesia forrige skoleår. De mener det er veldig lærerikt og spennende å være verstfamilie.

– Dersom du har hus- og hjerterom, har du en unik anledning til å lære om andre kulturer og ikke minst om deg selv og egen kultur. I tillegg får du et nytt familiemedlem du knytter sterke bånd til.

– Viktig at familier stiller opp

Marit Grønskei, generalsekretær i AFS Norge, mener det er viktig at norske familier stiller opp.

– Å være vertsfamilie er en spennende opplevelse – du blir bedre kjent både med verden og deg selv. Utvekslingselevene skal bli en del av familien, og delta i familielivet på samme måte som de andre familiemedlemmene, forteller Grønskei.

– Nesten 2000 norske videregåendeelever drar ut i verden på utveksling hvert år. Utenlandske ungdommer bør få den samme muligheten til å komme på utveksling til Norge. Utveksling må bygge på gjensidighet – da er det viktig at også norske familier stiller opp!

Lærer seg norsk

Utvekslingselevene kommer til Norge for å bli kjent med norsk språk, familieliv og kultur. Elevene skal lære seg norsk og kommunikasjonen hos familiene skal foregå på norsk i størst mulig grad.

– Vertsfamilier kommer i alle størrelser og sammensetninger; single, pensjonerte, med barn, uten barn, en mor og en far eller to av samme kjønn. Det viktigste er at du er åpen for å ta imot en student i familien din, og ikke minst i hjertet ditt. Å være vertsfamilie knytter bånd som varer livet ut. Som vertsfamilie må du stille med kost, losji og hjerterom. De aller fleste vertsfamiliene bor litt mer landlig til, men så lenge man har mulighet til å komme seg på skolen går det fint.

«Ønskeliste»

Utvekslingselevene kommer fra land over hele verden, og har ulike interesser og personligheter. Som vertsfamilie får man gi sin «ønskeliste» med hensyn til kjønn, land og interesser, før man sammen med AFS Norge velger en elev, skriver AFS Norge i pressemeldinga.

Ønsker dere å bli vertsfamilie? Da kan du få mer informasjon på AFS sin hjemmeside her.