Heimevernsungdommen (HVU) har siden rundt 1953 vært et fritidstilbud for ungdom mellom 16 og 21 år, eller til man starter førstegangstjenesten. Det opplyser Heimevernet i en pressemelding mandag.

Gjennom aktiviteter, konkurranser, samlinger og utvekslinger har meningen vært at ungdommene skal få et innblikk i hva Forsvaret er og gjør.

I de senere årene har imidlertid oppslutningen om HV-ungdommen falt. På midten av 90-tallet var det om lag 2000 HV-ungdommer rundt omkring i landet. I dag er man nede i 700 ungdommer.

Videreføres i tre distrikter

Blant annet på grunn av den dalende interessen har Generalinspektøren for Heimevernet, generalmajor Tor Rune Raabye, besluttet at HV-ungdomstjenesten skal legges ned i store deler av landet, men man viderefører tjenesten i tre distrikter og utdanningsopplegget spisses for de over 18 år.

Fokuset vil bli økt rekruttering til befalsutdanning og fremtidig tjeneste i Heimevernet.

Dette i tillegg til at den økonomiske situasjonen i Heimevernet tilsier at midlene brukt på HV-ungdommen må brukes til trening og øving av de skarpe avdelingene.

Siste oppstilling

HV-ungdomstjenesten i HV-16 er blant plassene hvor HV-ungdommen legges ned. Det ble gjort under en formell oppstilling i Setermoen leir lørdag 28. mai, hvor sjef HV-16, oberst Ole Kristian Karlsen, takket av de oppmøtte HV-ungdommene, før man leverte inn alt utstyret på depotet.

HV-ungdommene kom fra blant annet Tromsø, Andøy, Narvik, Lyngen, Bardu, Salangen og Harstad.