Sist fredag kjørte Nordreisa kommune en workshop for politikere, frivillige lag og foreninger, samt ansatte i helsesektoren.

Ny helseplan

Målet var at helse – og omsorgsutvalget skulle sitte igjen med nye, gode innspill til en ny helse – og omsorgsplan som skal være klar omkring oktober i år.

– Vi kjenner alle noen som skal i 70-års dag i år, og vi vet at årgangen rett etter krigen er stor. Bare i løpet av de fire neste årene vil det bli 100 flere mennesker over 67 år i vår kommune. Ikke alle disse trenger hjelp, men det forteller oss at vi må ruste oss framover. Årene går og vi må ta kontroll, sier leder i utvalget, Olaug Bergset.

Les også: Håper på en annen løsning

Flere utfordringer

Hun nevner flere ting som må tas tak i.

– Vi har hatt mange funksjonshemmede barn som nå er i ferd med å bli voksne. De skal også ha et godt liv. Hva gjelder alminnelig folkehelse kommer det frem at vi har mange overvektige barn og unge i forhold til resten av landet, og vi har en utfordring med læring på skolen, sier hun.

Når det gjelder sykehjemsplasser, tror Bergset at kommunen har nok.

Omsorgsboliger

– Det vi ikke har nok av er omsorgsboliger med heldøgsomsorg, altså tilrettelagte, egne boliger for eldre hvor de får tilsyn. Dette er nok en av grunnene til at drift av helsetjenesten er dyrere i dag enn den trenger å være, sier hun.

Kommuneoverlege Øyvind Roarsen sa kommunen har mye ubenyttede ressurser i forhold til bruk av frivillige. En helsestasjon for eldre er noe han også ser kan være verdt å gripe fatt i.

Før den nye planen vedtas skal den ligge ute på høring og det vil bli arrangert et folkemøte om temaet. En egen arbeidsgruppe er satt for å gjøre ferdig planen.

Les også: Vil gi eldre mer lokal mat