Tørfoss, som representerer Frp på Sametinget, er oppgitt etter det han mener er unødvendig sommel i komitearbeidet på Sametinget.

Han viser til en melding om plan og miljø som skulle vært behandlet som én av to saker i nærings- og kulturkomiteen i forrige uke - men som ble utsatt. Helt unødvendig, ifølge Tørfoss.

- Vi har to saker til behandling over fire dager, men likevel klarer vi å utsette den ene. Det er alldeles håpløst når man vet saken ble sendt til medlemmene 14 dager før komitemøtet, sier Tørfoss.

Han er klar på at komitemedlemmene må stille bedre forberedt til komitemøtene.

- At man velger å utsette saken etter å ha hatt såpass lang tid på å forberede seg, tyder på at det er mange komitemedlemmer som ikke har åpnet sakspapirene før de kommer på møtet. Det holder ikke, sier Tørfoss.

Ap-forslag

Han mener Frps representanter tar sakene på alvor og stiller forberedt.

- Vi bruker mye tid på å gå igjennom sakene på forhånd. Vi i Frp hadde også ferdig en sak på areal og miljø, men nå ble den altså  utsatt til september. Og det er ikke første gang det skjer heller, sier Tørfoss.

Leder for nærings- og kulturkomiteen, Mariann Wollmann Magga (Ap) bekrefter at saken ble utsatt - etter forslag fra Ap.

- Selv om vi fikk sakspapirene to uker før, så er vi en stor gruppe på 10 stykker. Vi brukte litt tid på gruppemøtet i forbindelse med samlingen forrige uke og konkluderte med at vi trengte en ny gjennomgang. Vi syntes det var mangler i saksfremlegget og at flere ting fra sakspapirene som burde vært løftet inn i meldingen sier Magga.

Ikke skjedd før

- Men kunne ikke dette vært avklart før dere møttes til komitemøter. Det var god tid til det?

- Nei, det er ikke lagt opp til gruppemøter de ukene vi har komiteuker, sier Magga, som understreker at det er første gang i denne perioden at man utsetter en sak i komiteen.

- Det har kanskje skjedd i andre komiteer, men vi har ikke gjort det før, sier Magga.

- Forstår du at Tørfoss er kritisk til treg saksgang?

- Hvis man er vant til kommunal møter, så er det nok en stor forskjell. Men der har man oftere møter også, sier Magga.

Har forståelse

Sametingsråd Silje Karine Muotka har forståelse for saksutsettelsen.

Muotka, som er sametingsråd for næring, vil ikke kritisere nærings- og kulturkomiteen for at de utsatte én av to saker til september.

– Dette er en omfattende sak med store og gjennomgripende temaer. Det er ikke snakk om et enkelt ja eller nei. Så da skjønner jeg at man ønsker mer tid, sier Muotka.

Ikke hast

Hun håper at utsettelsen kan styrke saken.

– Jeg håper at representantene nå bruker den ekstra tiden godt, slik at man kan få en god og folkelig debatt. Da tror jeg utfallet kan bli bra, sier Muotka.

– Så dette er ikke en sak som haster med å få vedtatt?

– Nei, det er snakk om overordnede og prinsipielle ting. Så får vi som sagt se hvordan representantene benytter mellomtiden, sier Muotka.

Sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR) Foto: Sametinget/Kenneth Hætta