Nå skal kvensk språk og kultur styrkes

Pionerarbeidet med den kvenske handlingsplanen som skal styrke kvensk språk og kultur er i gang.

- Vi er endelig i gang med arbeidet med handlingsplanen for kvensk språk og kultur, og håper at arbeidet skal gi positive resultater, sier fylkesråd for helse, næring og kultur i Troms, Willy Ørnebakk (Ap) i en pressemelding torsdag.

Troms fylkeskommune setter med det i gang et pionerarbeid for en del av kulturarven i nord som er i ferd med å forsvinne.

I februar mottok de 300.000 kroner fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å lage en helhetlig handlingsplan for styrking av kvensk språk, identitet og kultur i Troms. Tiltakene skal særlig skal rette seg mot barn og unge.

- Må skape stolthet og bevissthet

Det er den første planen et offentlig forvaltningsorgan i landet lager for styrking av kvensk.

Under Paaskifestivalen vil fylkesråden presentere rammene for arbeidet og inviterer kvenske aktører til å komme med innspill. Det skjer i Nordreisa fredag 10. juni.

- Vi er avhengige av å involvere de kvenske miljøene i arbeidet og har fått Silja Skjelnes Mattila fra Storfjord språksenter til å være en del av sekretariatet. De har gjort et flott arbeid over mange år, og nå ønsker vi sammen å bidra til større løft. Vi må skape både stolthet og bevissthet over kulturarven. Det kan løfte det kvenske, men også være en ressurs for Troms, sier Ørnebakk, som håper mange interesserte vil møte opp og gi sine innspill.

Fornyet interesse

Kvensk tilstedeværelse og bosetting er dokumentert i våre områder allerede tidlig på 1500-tallet.

En helseundersøkelse utført av Universitetet i Tromsø i 1987-1988 viser at i overkant av 26 prosent av befolkningen i Nord-Troms oppgir å ha kvensk/finsk opphav.

Mange kvener er i dag bosatt i byer utenfor de tradisjonelle kjerneområdene, og det har vokst fram en fornyet interesse for revitalisering av kvensk språk og kultur. Kvensk språk er i dag sterkt utrydningstruet.

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

PLIKTORDNINGEN:

Sandberg mener Ap er bakstreversk

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) utfordres av Ap på hvordan man skal sikre arbeidsplasser ved fiskerianlegg i Nord-Norge dersom pliktsystemet skrotes.

Siste arbeidsdag etter 47 år

Bror Bakkehaug (67) har onsdag siste arbeidsdag på Lyngseidet Bilverksted.

KRAV TIL POLITIATTEST I BARNEHAGER:

Kommunen registrerte for gamle politiattester

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis