Mens deler av den norske fiskeindustrien er bekymret for fiskerinæringen i Norge som følge av at Storbritannia nå har stemt at de skal ut av EU, tror Norges Kystfiskarlag det vil være bra for eksport av norsk fisk.

– Men det er minst en like viktig seier for å få fiskerettighetene tilbake til irlendske, skotske og engelske fiskere. Vi gratulerer de med et klokt valg der de endelig kan få utforme sin egen forvaltning og få rettigheter til sine egne fiskeressurser, skriver Norges Kystfiskarlag i en pressemelding.

Skjevfordeling på fiskerettigheter

Norges Kystfiskarlag opplyser at Skottland, Irland og England i stor grad har mistet muligheter for å drive fiske i EU. Fiskerettighetene har vært fisket av andre nasjoner, som for eksempel Spania.

– Denne skjevfordelingen mellom hva Storbritannia sine fiskerne har hatt kvoter på, sammenlignet med fisken som er tilgjengelig, har funnet sted over lang tid. Skjevfordelingen har ført til flaskehalser i fiskeriene som igjen har vært utslagsgivende for driftsmuligheter for fiskerne. Rettighetene har med andre ord ikke vært nært de som har nærhet til ressursen, skriver Kystfiskarlaget.

Tror ikke på negative ringvirkninger

Norges Kystfiskarlag tror ikke resultatet av Storbritannias avstemning vil ha negative ringvirkninger på den norske fiskerinæringens markedssituasjon.

– Britene vil fortsatt spise ”Fish and Chips” på tross av utmelding fra EU. Løsrivingen vil slik vi ser det styrke norske fiskeprodukter sin markedsadgang. Videre mener vi at kursfallet vi har opplevd i Norge etter nyheten vil bety en umiddelbar bedring i fiskeprisene ettersom kronen er svekket.

– Norges Kystfiskarlag fram til et videre godt samarbeid i tiden framover med våre ”nyfrie” yrkesbrødre, skriver Kystfiskarlaget.