Ymber legger 370 millioner kroner på bordet for Troms Kraft produksjons eierandel på 48,2 prosent i Kvænangen Kraftverk AS. Det melder Ymber i en pressemelding nå.

Ymber eier fra før av 18,6 prosent av Kvænangen Kraftverk, og vil med dette oppkjøpet eie 66,8 prosent av selskapet.

Stort løft

- Dette er en stor dag for oss. Vi går fra å være et lite nettselskap til å bli en større kraftprodusent, sier administrerende direktør Erling Martinsen i Ymber til Framtid i Nord.

Ved å kjøpe aksjer i Kvænangen Kraftverk AS vil Ymber øke egenproduksjon av kraft fra 100 GWh til 250 GWh.

- Dette er et stort løft for Ymber. Vi er veldig glade for at når Troms Kraft skulle selge at det ble til oss. Dette er midt i vårt forsyningsområde, sier Martinsen.

Langt og godt samarbeid

Samtidig som Ymber kjøper aksjer fra Troms Kraft produksjon, som er et helheid datterselskap av Troms Kraft, har Ymber-eierne bestemt seg for at Troms Kraft AS skal kunne overta Troms fylkeskommunes aksjer i Ymber.

- Ymber AS har i lang tid hatt et godt og nært samarbeid med Troms Kraft AS. Vi ser frem til å styrke vårt samarbeid ytterligere ved å få Troms Kraft AS inn på eiersiden, opplyser Martinsen.

16,7 prosent av aksjene i Ymber eies i dag av Troms fylkeskommune. Resten av Ymber-aksjene sitter kommunene Loppa, Kvænangen, Skjervøy, Kåfjord, Nordreisa og Kautokeino på.

- Troms Kraft har med seg mye kompetanse som kan være veldig postivt for oss, sier Martinsen.

- Udramatisk

Nordreisa, Kåfjord, Skjervøy og Kautokeino eier og 16,7 prosent hver i Ymber. Martinsen tror ikke et oppkjøp av Troms Kraft vil ha stor betydning for Ymber.

- Dette ser jeg på som veldig udramatisk. Noen frykter at Troms Kraft kan overta Ymber, men det er ikke mulig, sier Martinsen til Framtid i Nord.

- Det er lagt til rette for at Troms Kraft kan overta aksjene. Det kan fort gå et halvt års tid før vi eventuelt er der at Troms Kraft overtar fylkeskommunens andel, understreker han.

Konsernsjef i Troms Kraft, Semming Semmingsen, sier til Framtid i Nord at Troms Kraft blir én av mange eiere i Ymber.

- Vi er en liten eier og de andre eierne har full kontroll, sier Semmingsen.

- Forstår du at noen kan være engstelige for at dere kjøper dere for mye opp i Ymber?

- Nei, det skjønner jeg ikke helt. Vi har ikke andre planer enn å styrke selskapet. Det å ha gode allianser rundt seg vil være positivt. Dette bør være til glede for både eierne og kundene. Det er mange eiere som er like store som oss og det ligger dessuten begrensninger som tilsier at ingen skal kunne eier mer enn 35 prosent av aksjene, sier Semmingsen.

Mindre gjeld - mer egenkapital

Konsernsjefen sier i en pressemelding at avtalen dealen med Ymber er positiv både fra et strategisk og et finansielt perspektiv.

- Salget av eierandelen i Kvænangen Kraftverk bidrar til at konsernets gjeld reduseres og konsernets bokførte egenkapital økes, sier Semmingsen.

Han sier kraftbransen står overfor mange utfordringer framover.

- Det vil bli stadig viktigere å søke allianser for å stå sterkere. Avtalen åpner for at vårt gode samarbeid med Ymber kan styrkes ytterligere, sier konsernsjefen.

Overfor Framtid i Nord sier Semmingsen at det framstod som fornuftig at Kvænangen Kraftverk fikk en majoritetseier.

- Ja, eierskapet er spredd på mange, men jeg tror det er fornuftig med en klar majoritetseier. Det blir Ymber nå.

Når det gjelder salget av Ymber-aksjene fra Troms fylkeskommune til Troms Kraft, så skal fylkestinget avgjøre det i oktober, men han viser til at fylkestinget 15. juni var positive til Ymber-aksjesalget.

- Vi tror det er en god løsning. Det skjer mye i tiden framover, med regelendringer og lovendringer, og vi må tenke annerledes enn før. Vi ønsker å dyrke det gode samarbeidet og uten at det ligger konkrete føringer videre så håper og tror vi at den totale løsningen skal styrke Ymber videre.

- Hvordan vurderer du Ymber som selskap i dag?

- Det er godt drevet og vi tror at investeringen i seg selv skal være god. Jeg har en forventning om at vi gjennom enda tettere eiermessig tilknytning skal kunne finne bedre samarbeidsløsninger. Gjennom vårt eierskap har vi planer om å utvikle Ymber til å bli et enda bedre selskap, sier Semmingsen.

Vil styrke Ymber

Kraftverket i Kvænangsbotn har en årsproduksjon på 310 GWh og satsingen her er ifølge en pressemeldingen en del av en langsiktig strategi for Ymber om å øke sin kraftproduksjon.

- Dette vil styrke Ymber som et innovativt og ambisiøst selskap, opplyser Erling Martinsen.

De øvrige aksjonærene i Kvænangen Kraftverk er Repvåg Kraftlag SA, Alta Kraftlag SA og Luostejok Kraftlag SA.