Som 16-åring i 2001 drepte han 18 år gamle Ali Ahmed Abdi i et klasserom på Nordreisa videregående skole. Drapet skjedde etter langvarig konflikt mellom de to somaliske flyktningene.

Tiltalte hevdet han handlet i selvforsvar og ble frikjent i tingretten. Fire dager før ankesaken skulle opp for Hålogaland lagmannsrett i 2002 forsvant den tiltalte.

– Han hadde da fått råd fra sin onkel om å forlate Norge for å unngå hevndrap. Slike hevnoppgjør er vanlig i den somaliske kulturen der rettssystemet er mangelfullt, sa forsvarer Hjallis Bakke i Hålogaland lagmannsrett tirsdag.

Referatforbud

14 år etter at ankesaken opprinnelig var berammet, startet den i Tromsø tirsdag. Den nå 31 år gamle somalieren ble i vinter pågrepet i England og utvist til Norge. Førstelagmann Arild O. Eidesen la ned forbud mot å offentliggjøre detaljer om hvor han har oppholdt seg og om hans familie.

Ifølge forsvareren var det en tilfeldighet som gjorde at han ble identifisert av britisk politi og utvist til Norge i februar.

Hevder nødverge

Det er ingen tvil om at tiltalte drepte Ali Ahmed Abdi. Men han hevder det skjedde i selvforsvar etter en langvarig konflikt. De to kom til Norge i januar 2001, og endte i et bokollektiv med to enslige mindreårige somaliere. I kjelleren bodde to eldre somaliske menn som begge tilhørte en annen klan.

Tiltalte hevder at det er de gamle klanmotsetningene fra Somalia og krangel om penger som førte til det fatale oppgjøret i klasserommet på skolen. (©NTB)

Fakta:

  • 14. november 2001 ble somaliske Ali Ahmed Abdi (18) drept av tre knivstikk i ryggen i et klasserom på Nordreisa videregående skole i Troms.

  • En 16 år gammel somalier ble pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han hevdet å ha handlet i selvforsvar.

  • De to var alene i klasserommet da knivstikkingen skjedde, og de bodde i samme bokollektiv på Storslett.

  • Mot fagdommerens anbefaling ble 16-åringen frifunnet i tingretten. Påtalemakten anket saken, men fire dager før rettsforhandlingene forsvant tiltalte.

  •  I februar i år ble den nå 31 år gamle mannen pågrepet i England og utlevert til Norge.

  • 14 år etter rømmingen startet ankesaken i Hålogaland lagmannsrett tirsdag.