I en pressemelding fra regjeringen sier man at man ønsker å tilby oppdrettsnæringen økt fleksibilitet - slik at næringen kan utnytte eksisterende kapasitet bedre. Det gjør man ved å øke taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen.

- Laksen er Norges viktigste merkevare. Mangel på laks kan føre til at vi priser oss ut av markedet. Derfor iverksetter vi tiltak som kan øke produksjonen nå, sier fiskeriminister Per Sandberg i pressemeldingen.

Frivillig ordning

Det gjør man ved å øke taket i den beste tilvekstperioden, mens taket senkes resten av året. Det betyr ifølge regjeringen at oppdretterne kan "utnytte de naturlige temperaturvariasjonene i sjøen bedre".

- Det er frivillig for oppdretterne å takke ja til tilbudet, og det er derfor ikke mulig å anslå hvor mye vekst dette vil gi. Men samlet vil det kunne gi vekst i prøveperioden. For industrien vil dette gi økt fleksibilitet og muligheter til å holde produksjonen oppe gjennom vinteren, og dermed unngå permitteringer, sier Sandberg.

Koster 1,5 mill.

Ordningen tilbys mot et vederlag på 1,5 millioner kroner per tillatelse - hvorav 80 prosent av inntektene fra ordningen vil gå til kommuner og fylkeskommuner som har oppdrettsvirksomhet. Resten tar staten.

- Vi har nå en miljøsituasjon som gjør vekst forsvarlig. Vi begynner å se fruktene av det arbeidet næringen og myndighetene har gjort for å redusere luseproblematikken. Stadig færre anlegg overskrider lusegrensen og lusenivået var lavt første halvår i år, sier Sandberg i pressemeldingen.

Påmeldingsfristen er 1. september.