Allerede i kommunestyret i fjor høst vedtok Storfjord kommune å godkjenne planene for en utvidelse av Strandbu camping. Planene innebærer at et rundt 45 mål stort område med dyrket mark skal brukes som oppstillingsplass på campingvogner. Bonde Leif Bjørnar Seppola er rystet og mener vedtaket må gjøres om snarest.

- Hvis dette blir en realitet, vil man rasere jordbruket i Skibotn. Det er lite dyrket mark her fra før og så skal man ta indrefileten vår og parkere campingvogner på. Det er uholdbart og river livsgrunnlaget for bøndene bort, sier Seppola.

Ingen vil overta

Alle de fire som driver jordbruk i Skibotn deler ifølge Seppola på å høste på teiger i dette området.

- Får vi campingvogner midt oppi dette området, så er det ødelagt for jordbruksformål. I tillegg medfører planen at ytterligere 30 mål dyrket mark blir uten atkomst. Så man risikerer at 50 prosent av jordbruksarealet i Skibotn blir borte - med kommunens hjelp, sier Seppola.

Alfred Seppola bor like ved det aktuelle området i Skibotn. Han ser mørkt på fortsettelsen hvis campingplassutvidelsen blir en realitet.

- Jeg er i en prosess med å overføre gården til yngre krefter. Men jeg får ingen til å overta her hvis det skal ligge en campingplass rett ved siden av. Det går ikke. Vi kan ikke ha lam på beite på den ene siden av gjerdet og campingvogner, hunder og barn på andre siden, sier Alfred Seppola.

Halvering av omsetning

Leif Bjørnar Seppola viser til at til tross for at det er mye areal i Skibotn-området, så er det bare en liten del av disse areaelene som er dyrket mark, eller som kan dyrkes. Selv høster han så langt unna som i Signaldalen for å få hjulene til å gå rundt.

- Her prioriterer man en del av næringslivet på bekostning av en annen del. Jeg vil tro at det kaster vel så mye av seg med jordbruk på disse arealene som å ha oppstillingsplass for campingvognturister fra Tromsø, sier Seppola, som er langt fra imponert over hvordan jordbruket blir behandlet i Storfjord.

- Lenge hadde vi ikke et eget landbrukskontor engang. Og sammenligner vi oss med nabokommunene Kåfjord og Lyngen så har vi hatt en halvering av omsetningen her, mens bøndene i nabokommunene har doblet omsetningen. Det sier litt, sier Seppola.

Må fredes

Skibotn-bonden sier han har vært i kontakt med ordfører Knut Jentoft (TpL) om det kommunale vedtaket. Ordføreren bekrefter overfor Framtid i Nord at han ikke liker vedtaket - som ble gjort like før hans tid som ordfører.

- Nei, jeg forstår bøndene veldig godt. Her er et stort, vakkert jorde som skal legges under campingvogner. Vi skal nå gå igjennom hele saken på nytt for å se at alt er rett, sier Jentoft.

Han er klar på at bøndene i Storfjord er viktig å ta vare på.

- Mitt prinsippielle syn er at gårdbrukere er en sjelden og utrydningstruet rase. De må fredes, sier Jentoft, som understreker følgende om interessekonflikten mellom turistnæring og jordbruksnæring.

- Strandbu Camping har søkt om dette, og fått det. De har utbygningsplaner og har ikke gjort noe galt. Det er de offentlige myndigheter som skal veie interessene opp mot hverandre.

Store ressurser

Stein-Are Engstad ved Strandbu camping er klar på at de har gjort alt etter boka.

Engstad befinner seg for tiden utenfor kysten av USA, men sier følgende i en melding til Framtid i Nord.

– Storfjord kommune satser på reiseliv og de har støttet våre utvidelsesplaner gjennom flere år. Vi har brukt store ressurser i form av tid og penger på reguleringsplan og arealutvidelse. Vi har hele tiden jobbet tett med kommunen og fulgt alle offentlige anbefalinger og krav. Endring av planen er gjort i samarbeid med kommunens- og fylkeskommunens landbruksavdeling, blant annet etter innspill fra jordbruksinteressene.

– Har dere forståelse for at jordbruket er kritiske?

– Utvidelsen er nå godkjent av kommunen, fylkeskommunen og fylkesmannen, og vi beklager hvis jordbruksinteressene føler seg forbigått, sier Engstad.

Helt nødvendig

– Hvor avgjørende er denne utvidelsen for Strandbu camping?

– Utvidelsen er helt nødvendig for å sikre videre drift av campingplassen. Vi ser fram til å kunne tilby et større moderne anlegg til alle som ønsker å campe i Skibotn. Bygging av flere   høystandard hytter er også en del av planen, sier Engstad.

Les mer om saken i lørdagens papirutgave av Framtid i Nord!

VL SE PÅ SAKEN: Ordfører Knut Jentoft (Tverrpolitisk liste). Foto: Torbjørn O. Karlsen