Eline Johansen bruker familiegården i Djupvik som base i mellom jobber hun gjør rundt omkring i landet. Hun er ikke bileier, og er oppgitt over dårlig kollektivtilbud i distriktene. Forrige uke skulle hun til Manndalen for å jobbe som frivillig på Riddu Riddu. I fra ruteopplysningen fikk hun forslag om å ta buss til Olderdalen, ferge over Lyngen, buss videre til Nordkjosbotn og bytte buss der for å ankomme Løkvoll etter snaue fire timer.

- Jeg klarer meg alltids, og jeg klager ikke først og fremst på egne vegne. Men det bor mange i kommunen som ikke har bil eller førerkort. Det er for eksempel veldig vanskelig for eldre å besøke venner på sykehjemmet i Birtavarre, sier Johansen.

Vil ha ny politikk

Den eneste bussen som daglig passerer Djupvik og fortsetter videre mot Løkvoll går klokken seks på morgenen. Johansen mener kollektivtrafikken i distriktene legger opp til at folk enkelt skal komme seg bort i fra små steder, ikke rundt i dem.

- Sånn er det andre steder i landet også, det er enklere å komme seg til nærmeste by enn rundt i bygda, sier Johansen.

Hun håper det finnes politikere som kan utforme politikk for å gjøre det enklere å bo på små steder uten bil.

- Jeg håper noen går på valg på å lage et skikkelig kollektivtilbud i distriktene, sier hun.

Kom fram

Johansen kom seg til slutt fram til Manndalen, etter å ha mobilisert på Facebook. Til slutt var det ordfører Svein Oddvar Leiros som fikk satt Johansen i kontakt med noen som kunne hjelpe henne videre i fra Olderdalen der bussen satte henne av.

Fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar Prestbakmo, var utilgjengelig for å snakke på telefon, men sendte følgende tekstmelding til Framtid i Nord:

"Det drives kollektivtilbud i Troms for cirka 900 millioner i året. 580 millioner av dette er fylkeskommunale midler, resten billettinntekter. Hvor mye fylkeskommunen har til disposisjon bestemmes av regjering/Storting. Hvis en skal øke tilbudet må det finansieres enten ved økte midler fra Storting/regjering, ved redusert kollektivtilbud andre steder i fylket, eller ved å ta midler fra veg/videregående skole/kultur eller andre deler av fylkeskommunens tjenestetilbud.

Ser kjapt på Troms reisers app at det i skoleferien går an å ta en buss 0615 fra Olderdalen som er i Birtavarre kl 06.37. Ser og at om en skal reise senere på dagen blir det via ferge og to bussbytter, noe som neppe er aktuell reisemåte for noen. Når de ordinære skolerutene starter opp igjen er jo tilbudet annerledes. For ønsker om endringer, så er det en del av ruteplanlegginga som ivaretas av Troms Fylkestrafikk som en del av arbeidet med anbudsgrunnlag for busskontraktene. Dette arbeidet vurderes innenfor tilgjengelig økonomi hos fylkeskommunen, passasjergrunnlag og prioritering av øvrig kollektivtilbud i fylket."

Fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar Prestbakmo. Foto: Arkiv