I en fersk undersøkelse gjort for Gjensidige, svarer 14 prosent av tromsværingene som har fått medisinsk behandling i utlandet, at de har hatt følelsen av å ha blitt overbehandlet.

100 tilfeller ved et sykehusTallene viser at flere tusen feriegjester fra Troms fylke har støtt på disse problemene.

De fleste innrapporte knyttes til fastlands-Spania og på Kanariøyene, som er populære destinasjoner for oss nordmenn om sommeren.

- Det siste året har det strømmet på med klager, spesielt fra en klinikk som ligger i Puerto Rico på Gran Canaria. På ett år har vi hatt over hundre saker, bare fra denne ene klinikken, sier Pål Rune Eklo er kommunikasjonssjef i Gjensidige og har aldri opplevd tilsvarende.

Nå har flere gått sammen om å svarteliste klinikken, uten at det har sett ut til å hjelpe for nordmenn som havner i klemma.

- Selv om forsikringsbransjen og alarmstasjoner har svartelistet klinikken, ligger denne i et område mange norske besøker. Norske flagg og «vi snakker norsk», gjør at ferierende med behov for legehjelp oppsøker klinikken. Normalt så koster et legebesøk i utlandet rundt 1000 norske kroner. Da sier det seg selv at noe er riv ruskende galt når kundene blir belastet for flere titalls tusen for enkle undersøkelser, legger Eklo til.

Vi reiser mer

En av grunnene til at problematikken fortsetter er at nordmenn reiser som aldri før. - Vi reiser stadig mer, på lengre turer, og mange flere eldre er på reise. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt først om du blir syk, oppfordrer Eklo..

Det finnes gode og trygge alternativer om man bare undersøker, før det er forseint.

- Bransjen har god oversikt over flinke leger og godkjente sykehus der du befinner deg. Har du først oppsøkt en useriøs klinikk og får et økonomisk krav, er det ofte for sent, sier Eklo.

Måtte ut med 126.000 kr

Eklo har flere eksemler fra den beryktede klinikken i Puerto Rico som flår nordmenn økonomisk.

- Et eldre ektepar besøkte legen for mistanke om bronkitt, men i stedet for en vanlig regning ble paret belastet kredittkortet for 120. 000 kroner, forteller Eklo.

En norsk kunde ved klinikken fikk en liten betennelse i tannkjøttet, og endte med å måtte betalte over 40. 000 kroner for behandlingen. Men de ville historiene stopper ikke her.

- En mann fikk problemer med «tett» øre, og ble deretter utstyrt med maske over ansiktet og presset til å komme tilbake en rekke ganger, forteller Ekol.

Til slutt måtte den stakkars mannen betale 26.000 kroner for behandlingen han fikk.

Versting-landene

Eklo gir en oversikt over land man bør være ekstra forsiktige før man får behandling ved klinikker. Alle landene rangerer høyt på lista hvor nordmenn ferierer.

- Spania (Fastlandet), Kanariøyene, USA Thailand Tyrkia Hellas, Kypros, Bulgaria og Egypt er alle land hvor Gjensidige opplever flere tilfeller av overprising og overbehandling, avslutter Pål Rune Eklo.

Land man bør være obs med er blant annet Spania og Thailand. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix