Christie Woolsey (65) fra Des Moines i Washington, USA, etterlyste i Framtid i Nord i forrige uke slektninger i Nord-Troms. Når Leif Henriksen og Oddvar Aslaksen leste avisa torsdag for en uke siden, oppdaget de at de er i slekt med Christie.

Arne Mathisen er bosatt i Oslo, men er opprinnelig fra Rotsund. Han har leitet etter Christie Woolseys slektninger siden mai sammen med George B. Nilsen fra Vadsø og Woolsey selv.

– Georg har funnet ut en del, Christie selv har funnet ut noe og jeg har funnet noe om slektningene. Jeg søker litt rundt om kveldene, og jeg har forsket litt tidligere på min egen slekt. Så det er en hobby for meg, sier Mathisen til Framtid i Nord.

Mathisen er selv i slekt med både Henriksen, Woolsey og Aslaksen.

Møttes i Nordreisa

Torsdag denne uka møttes Mathisen, Henriksen og Aslaksen på kafé i Nordreisa. Mathisen hadde tatt seg turen til Nord-Troms for å besøke familie, og bestemte seg derfor også for å møte de som hadde tatt kontakt med han, etter at Framtid i Nord omtalte saken.

Henriksen bor i Djupvik og er opprinnelig fra Arnøya. Hans bestefar er broren til Christies bestefar, Johan Peder Andreas Iversen. Henriksen forteller at onkelen hans har leitet lenge etter sine slekntinger.

– Bestefaren til Christie er onkelen til min onkel. Onkelen min ble i fyr og flamme da jeg fortalte han om Christie, sier Henriksen til Framtid i Nord.

– Jeg satt og drakk kaffe om morgenen da jeg leste om Christie i avisa. Først bladde jeg forbi sida, men så måtte jeg bla tilbake. Jeg begynte å lese artikkelen, og da kjente jeg igjen navnene. Og da tenkte jeg "Aha! Nå vet jeg en som blir glad, og det er onkelen min". Onkelen min vet mye om morsida, men ikke om farsida, forteller han.

Snakket om slektninger

Aslaksen er opprinnelig fra Sørreisa, men har bodd mange steder. Han bor i dag i Straumfjorden, og har selv forsket litt på sin slekt. Han ble overrasket da han leste om Woolsey i Framtid i Nord.

– Vi satt hjemme og spiste middag på kjøkkenet, også fortalte kona mi at noen vi kjenner skal reise til Amerika og besøke noen slektninger der. Vi pratet litt om dem, og når hun var ferdig å spise, tok hun avisa og satt seg i stua. Også sier hun "Ja, men her er jo din slekt i Amerika!". Jeg trodde det ikke helt først, men til slutt gikk jeg inn i stua til henne, og da så jeg at faren min sitt navn sto i artikkelen. Det ble jo en litt artig historie ut av det, forteller Aslaksen.

Oddvar Aslaksen er barnebarn av Christies oldemor, Beret Johannesdatter (f. 1861-1931), fra hennes andre ekteskap med Aslak Johannesen.

– Min bestemor er Christies oldemor, sier han.

Viktig å kjenne sine røtter

Både Henriksen og Aslaksen mener det er viktig å kjenne til sine røtter. Selv kjenner de enda lite til slekta de er begynt å grave i nå, men de ønsker å finne ut mer.

– For mitt vedkommende, så ble min far bortsatt når han var åtte måneder gammel. Faren hans døde og moren hans klarte ikke med alle barna sine. Faren min fortalte en del om slekta, men han visste ikke så mye. Jeg har fått et sug om å finne ut mer om min slekt, sier Aslaksen.

Henriksens far ble også satt bort, og moren til Henriksen visste lite om slektningene på farsida.

– Vi har ikke visst noe om slekta. Moren min visste lite og faren min ble også satt bort. Det eneste vi har undersøkt er morsida. Når man får se nøyaktig hvem som er sine slektninger, så er det veldig spennende, sier han.

Håper hun besøker Nord-Troms

Christe Woolsey har uttrykt i en e-post til Framtid i Nord at hun ønsker å besøke Norge igjen sammen med en kusine. Men når det blir, er usikkert. Henriksen og Aslaksen ønsker Woolsey hjertelig velkommen, og håper de får treffe henne.

– Christie blir å få en veldig fin velkomst! Vi skal vise henne rundt i Nord-Troms.

Christie Woolsey (65) fra Des Moines i Washington, USA, etterlyste i Framtid i Nord i forrige uke sine slektninger i Nord-Troms. – Jeg har alltid følt en sterk tilknytning til mine norske røtter. Jeg synes det er trist at min far hadde lite kunnskap som han kunne formidle til meg. Foto: Privat