Det er Fylkesmannen i Troms som i en pressemelding tirsdag melder at andre del av rotenonbehandlingen av Skibotnvassdraget starter denne uka. Målet med behandlingen er å utrydde lakseparasitten Gyrodactylus salaris fra vassdraget og Skibotnregionen.

Første del av behandlingen fant sted i fjor høst. Nå kommer del to.

Elver og sidebekker

Ifølge pressemeldingen vil man fram til fredag gjennomføre en begrenset forbehandling av utvalgte steder i vassdraget. Så starter man opp med hovedbehandlingen i perioden 23. - 31. august. Ifølge Fylkesmannen kan det også bli noe etterbehandling i begynnelsen av september.

Områdene som omfattes av rotenonbehandlingen er Skibotnelva, Kitdalselva, Signaldalselva, Balsfjordelva, Elvevollselva, Steinsdalselva og Lyngsdalselva. I tillegg behandles sidebekker av disse elvene.

- Det vil si så langt som laks, sjøørret og sjørøye kan vandre i elvene. I tillegg behandles alle mindre elver og bekker innenfor behandlingsområdet hvor det kan være vertsfisk, sier Fylkesmannen i pressemeldingen.

Ufarlige stoffer

Fylkesmannen understreker at mens rotenonen tar livet av fisken, er den ikke er farlig for mennesker eller dyr som kommer i kontakt med den.

- Løsningen fortynnes i fjorden og brytes raskt ned til ufarlige stoffer. Elve- og bekkestrekningene som blir dosert vil være rotenonfrie fra noen timer til et døgn etter at doseringen avsluttes, sier Fylkesmannen.