Torsdag kom Villy Ballovarre fra Kåfjord over et hundretalls døde fiskeyngel langs Kåfjordelva. Dette etter at elva nærmest ble tørrlagt i løpet av timer, skriver NRK.

Sank kraftig på få minutter

Ved elva driver Troms Kraft Guolasjokka kraftverk. Ballovarre mener den døde yngelen er en direkte konsekvens av måter selskapet utvinner kraft på.

– Jeg opplever at de gjør akkurat som de vil, uten hensyn til miljøet, sier Villy Ballovarre til NRK.

Produksjonen ved kraftverket kan endre seg raskt ved såkalt effektkjøring. Dette innebærer at kraftverket kjøres med raskere start og stopp enn naturlige hydrologiske prosesser. Man får hyppigere endringer enn hva som er naturlig - og i følge Ballovarre sank vannstanden med 30 centimeter på en halv time torsdag.

- Dermed nådde ikke fiskeyngelen å komme seg ut på djupa, skriver Ballovarre på Facebook.

Framtid i Nord skrev en sak om samme problemstilling i 2011.

- Miljøkriminalitet

Også Kåfjordordfører Svein O. Leiros reagerer på saken.

- Dette er miljøkriminalitet på sitt verste. Selv om TK har alt på det tørre hva gjelder vilkår for elva, har dem absolutt et etisk ansvar for hvordan dem styrer Guolarsjohka kraftverk. De er jo tross alt "miljøfyrtårn"-bedrift, skriver han - også på Facebook.

- Skal ikke skje igjen

Til NRK sier Troms Kraft at de ikke har vært klare over problemet.

- Vi har dessverre ikke vært klar over dette. Jeg vet ikke hva som har skjedd, men det er klart at om det er en masse død yngel langs elva, så er ikke det bra. Vi skal melde dette inn til Statnett allerede i dag og iverksette tiltak for å unngå at slike ting skjer, sier produksjonsdirektør Harry Løvberg.

– Dette vil ikke skje på nytt igjen, lover direktøren.

Framtid i Nord oppdaterer saken!

SKEPTISK: Villy Ballovarre. Foto: Jan Arild Hansen