– Ja, det er første gang noensinne at vi tar imot makrell.

Det sier leder for fiskemottaket, Karl Arne Olsen, etter at han lørdag sendte av gårde den første ladningen med makrell ut fra Burfjord.

Ikke kommersielt

Tradisjonelt er det hyse, sei, torsk, uer, steinbit og flyndre som kommer inn til fiskemottaket. Men Olsen sier at det har blitt mer og mer makrell i farvannene utenfor Nord-Troms de siste årene.

– Ja, det har definitivt blitt mer. Man har fisket den til eget bruk, men ikke sett noe kommersielt potensial i den. Det er ingen som har villet ta imot makrellen heller, men nå har vi fått det i orden, sier Olsen.

Mest mulig drift

Makrellen er tradisjonelt å finne litt lenger sør og det er ikke mange i Troms som tar imot fisken. Men Burfjord fiskemottak er innstilt på å ta imot mer.

– Det har vært en gjesteopptreden nå, men vi håper jo på flere. Vi har åtte-ti båter som leverer til oss og vi ønsker jo mest mulig drift for å holde hjulene i gang. Når båter ser at de kan få solgt makrellen så er det kanskje flere som tar løs og begynner og fiske på den, sier Olsen.

Fin makrell

Fiskekjøper Karl Alberth Hansen i Karls fisk & skalldyr har fått godkjenning for å kjøpe makrell.

– Vi måtte ha egen godkjenning, ja. Men når sjarkeierne vurderte å kjøpe not for å fange makrell, så måtte jo vi kunne ta imot, sier Hansen.

Palle til Tyskland

Han viser til at båtene har kvote på ti tonn hver med rund makrell.

Med tolv kroner kiloen så blir det 120.000 kroner i makrell per båt. Og så kan man i tillegg få den nesten rett utfor stuedøra, sier Hansen, og fortsetter:

– Nå sendte vi en palle med makrell til Tyskland. Resten er sendt rundt i Norge. Vi fikk avsetning for alt. Det er snakk om fin makrell med en flott størrelse – rundt 500 gram, sier Hansen.

Markedet bestemmer

Han understreker at det er snakk om å begynne i det små.

– Ja, det er en ny sort fisk for oss. Makrellen kommer nordover på grunn av temperaturen i sjøen. Det kan være et ekstra bein å stå på for den lokale flåten. Mulighetene er til stede, så får vi se hva markedet sier, sier Karl Alberth Hansen.

FRA BURFJORD TIL TYSKLAND: Kort tid etter at denne fangsten med makrell kom inn dørene på Burfjord fiskemottak, var den på vei til Tyskland. Foto: Karl Arne Olsen.
MULIGHETER: Karl Alberth Hansen ser en mulighet for å selge mer makrell til markedet fremover. Foto: Karl Arne Olsen