Både fylkeskommunen og fylkesmannen holder til i samme bygg. Men hva er egentlig forskjellen på de to?

En mann som burde vite forskjellen er tidligere fylkesmann og fiskeriminister for Høyre, Svein Ludvigsen.

– Ja, det kan være forvirrende, medgir Ludvigsen som påpeker at selv velutdanna mediefolk snubler.

– Rett som det var ble jeg tatt for å være fylkesordfører da jeg var fylkesmann, sier han til avisa iTromsø.

Kongens mann

Svein Ludvigsen gir gladelig et lynkurs i forskjellen mellom fylkesmann og fylkeskommune.

– Norge har tre forvaltningsnivå: kommune, fylkeskommune og stat. Fylkeskommunen har i hovedsak ansvar for videregående, kultur og samferdsel, og har en egen fylkesordfører. Kommunen har ansvar for resten av oppgavene på lokalt nivå. Fylkesmannen derimot er en del av det statlige nivået, og kan enkelt forklares som regjeringens forlengede arm i kommunene. Fylkesmannen passer på at kommunene utfører det oppdraget regjeringen har bestemt, forklarer Ludvigsen.

Betegnelsen «fylkesmann» kan også være forvirrende. «Fylkesmannen» er både en spesifikk person utpekt av regjeringen, men også navnet på institusjonen «Fylkesmannen i Troms», som fylkesmannen er sjef for. Fylkesmannen i Troms har i dag rundt 140 ansatte. Ludvigsen legger til at fylkesmann er en kjønnsnøytral tittel, og at kvinner også kalles for fylkesmann.

Ikke partipolitisk

– Fylkesmannen er ikke partipolitisk, men utpekes til enhver tid av den sittende regjering, sier Ludvigsen.

– Hvorfor er de fleste fylkesmenn eks-politikere?

– Det er flere som tror vi får en premie for et eller annet, men det er nok litt for enkelt. Fylkesmannen har to oppgaver, nemlig å være kongens mann i fylket, og er sånn involvert i alle kongelige besøk i kommunene. Fylkesmannen er også regjeringen og Stortingets forlengede arm, og skal sørge for at politikken blir forvaltet slik de har vedtatt den. Det er derfor anerkjent at å ha politisk erfaring og å skjønne politisk tenkning er en stor fordel. Samtidig finnes det også flere embetsmenn som har blitt utpekt som fylkesmenn.

– Jeg ble selv utpekt av to Arbeiderparti-regjeringer, uten at jeg tror de følte jeg hadde gjort dem noen politiske tjenester. Samtidig måtte jeg være lojal mot regjeringen, selv om jeg kunne være uenig med enkelte ting, forteller den tidligere høyrepolitikeren og fylkesmannen.

Utøve skjønn

Fylkesmannen skal også tolke lovverket når det er uenighet i kommunene.

– Fylkesmannen skal utøve lov og regelverk, men også utøve skjønn. Å utøve skjønn vil si å vise klokskap. Lovverket er svært firkantet, og mens det innenfor helse og omsorg er mindre handlingsrom for å utvise skjønn, er det et visst slingringsmonn i for eksempel mobbesaker. Da er det opp til fylkesmannen å utvise skjønn.

Selv om det er 19 fylker i Norge, har vi 18 fylkesmenn, ettersom Oslo og Akershus har samme fylkesmann.

I dag er konstituert fylkesmann i Troms Bård M. Pedersen, som sitter fram til europaminister Elisabeth Aspaker overtar stillingen etter valget 2017.