Det skriver NRK Troms mandag.

I fjor vedtok Kvænangen kommunestyre å gi dispensasjon fra kystsoneplanen slik at et oppdrettsanlegg kunne etableres ved østsiden av øya Spildra i Kvænangen. Under høringsprosessen kom det inn flere klager, som ni mot seks representanter gikk inn for å ikke ta til følge - april i år.

Les mer:  Flertall for oppdrettsanlegg

Vedtaket ble i mai oversendt Fylkesmannen i Troms for videre behandling. Han har nå tatt sin avgjørelse og omgjort bestemmelsen. Vedtaket til Fylkesmannen er endelig og kan ikke påklages.

«Vilkårene for å innvilge dispensasjon i medhold av plan- og bygningsloven § 19–2 er ikke oppfylt, ettersom den omsøkte dispensasjonen vil medføre en vesentlig tilsidesettelse av hensynene bak arealformålet «fiskeområde», som det omsøkte området er avsatt til i kystsoneplanen. Dette innebærer at dispensasjonssøknaden avslås» heter det i vedtaket fra Fylkesmannen.

- Stor dag

Kystparti-politiker i Kvænangen, Jan Helge Jensen, kaller beslutningen god, modig og riktig.

- Fylkesmannen ser at man må tenke helhetlig og ikke bare tenke på en næring. Han har tatt hensyn til den planen som allerede foreligger, nemlig kystsoneplanen. Det er en stor dag for fiskerinæringen, for kystfiskerne og for at det åpnes opp til en allsidig bruk av den blå åkeren der man kan høste side om side, jubler han.

- Ikke tenkt helhetlig

- Hva sier Fylkesmannens vedtak om tankegangen til flertallet i kommunestyret?

- De som stemte for en etablering har i sum ikke sett på framtidig bruk av havet. De har kun hatt sjela sin hos oppdretten, de har både sett og hørt seg blinde på det oppdrettsnæringa selv hadde - uten å ta hensyn til alle klagene som kom fra andre, hevder han.

Den tidligere ordføreren uttrykker glede for at de "svake" har vunnet fram.

- Mange har stått sammen og kjempet mot sterke krefter og storkapitalen. Denne saken har ikke bare gjeldt for Spildra, den har satt standarden for hvordan havet skal forvaltes i framtiden. Å åpne opp for ubegrenset mengde oppdrett ville ødelagt for fiskeriet i all overskuelig framtid.

Del av en større plan

Til NRK Troms sier nåværende ordfører, Eirik Losnegaard Mevik (Ap) at det til tross for avslaget kan finnes et håp for Marine Harvest om å få gjennomført sine planer om en utvidelse i Kvænangsbassenget.

- Kystsoneplanen er en delplan under kommuneplanens arealdel. Vi er nå i en prosess hvor vi rullerer arealdelen, og da ser vi på om det er mulighet for å få på plass den struktur som vi mener er riktig for havbruksnæringa, sier han.

Jan Helge Jensen Foto: Marius Fiskum