Natur & Ungdom og Naturvernfordbundet i Troms jubler nå for at Fylkesmannen har omgjort vedtaket om dispensasjon til oppdrett ved Spildra Øst i Kvænangen.

- Dette er en seier for fornuften, fisken og folket i fjorden, stadfester Ylva Elene Johansen, som sitter i styret i Nordreisa Natur og Ungdom i en pressemelding.

- Viktig avklaring

Hun sier dette har vært en vikig avklaring å få på plass, i forholdet mellom oppdrett og tradisjonelt kystfiske.

- Oppdrettselskapene kan ikke få alle områdene de peker på, men til nå i denne saken har oppdretternes ønsker blitt oppfylt og fiskerne ikke hørt. Det er bra at Fylkesmannen ser dette og omgjør dette vedtaket som skapte store protester blant kystfiskerne i Kvænangen, fortsetter Johansen.

Les også: - Vi burde lytte til fiskerne

- Må ha bedre dialog

Therese Hugstmyr Woie, nestleder i Naturvernforbundet Troms, sier man må kunne stole på Kystsoneplanen som et verktøy for å avgjøre hva som skal skje langs Norges kyst.

- Vedtaket om dispensasjon til Marine Harvest tilsidesatte hensynet til fiskeriene som ble gjort i kystsoneplanen. Derfor er Fylkesmannens avgjørelse utrolig viktig for at vi skal kunne ha en god forvaltning av arealene langs kysten vår. Når lokale fiskere har protesterer såpass sterkt, må konsekvensene denne lokaliteten vil ha undersøkes nærmere. Vi må få bedre dialog mellom oppdrettselskapet, fiskerne og kommunen, og det kan man få til i behandlinga av kystsoneplanen, ikke i en dispensasjonssak, sier hun.

- Mindre fotavtrykk

Are A. Moe, miljø og myndighetskoordinator i Marine Harvest region nord, har tidligere uttalt til avisen at at miljøpåvirkningen ved oppdrett utenfor Spildra vil bli minimal, og at fotavtrykkene totalt blir mindre ved etablering av en ny lokalitet.

– En etablering av lokaliteten vil trolig minke vårt totale utslipp av næringssalter i fjorden. Det er derfor snakk om en mer optimalisert drift og risikoen for miljøpåvirkning vil gå ned, sier han.