Fredag sist uke kunne UDI opplyse at de legger ned 7000 mottaksplasser.

Bakgrunnen for nedleggelsene er at det har kommet færre asylsøkere til landet enn antatt og mange av de som kom i fjor er bosatt eller returner.

Syv mottak i region nord blir lagt ned. Ett av mottakene som blir lagt ned er Nordreisa mottakssenter. Mottaket har 6,5 årsverk. De syv ansatte fikk beskjed om nedleggelsen sist torsdag.

Har sett nedgang

Daglig leder ved mottakssenteret, Henie Dalsaune, sier det er to ting som bekymrer henne med tanke på nedleggingen. Det ene er det ansatte.

Etter nyttår blir syv personer i Nordreisa stående uten jobb.

– Og det er ikke lett å finne seg ny jobb her, sier Dalsaune.

Mulighet for nedleggelse av mottaket har vært oppe til diskusjon blant de ansatte.

– Mottak bygges fort opp og like fort ned. Dette er noe vi var innstilt på da vi gikk inn i jobben. Vi har sett nedgang så vi har diskutert at dette er en mulighet, men det er klart det er trasig å stå uten jobb,sier Dalsaune.

Mottaket har 150 plasser. Per dags dato er 97 beboere der omtrent 25 av disse er barn.

Om kort tid venter de flere nyfødte på mottaket.

Dalsaune sier det verste for henne er ikke å være uten jobb.

– Det hadde vært helt i orden å stått uten jobb hadde man visst at det ikke er behov for mottak, men det er ikke realiteten. Det er mange mennesker som er på flukt, sier Dalsaune.

Ganske forbannet

Asylmottaket ble først opprettet som transittmottak 1. oktober 2015. Fra 1. mars 2016 har det vært ordinært mottak.

– De fleste beboerne har vært her siden oktober, sier Dalsaune.

På sosiale medier har flere personer reagert positivt på at mottaket legges ned.

– Jeg kjenner jeg blir ganske forbannet. Det er skremmende å se hva folk kan tillate seg å si. Jeg skulle ønske disse personene hadde blitt kjent med beboerne på mottaket, og blitt kjent med deres situasjon, sier Dalsaune.

Beboerne bekymret

Da beboerne ble informert om nedleggelsen begynte de å spørre Dalsaune hva som kom til å skje med de ansatte på mottaket.

– De ble bekymret for oss og spurte hva som kommer til å skje med oss. Det at de er i den situasjonen de er i og blir bekymret for oss sier bare litt om hvor gode mennesker dette er, sier hun.

Både Dalsaune og de andre ansatte har blitt knyttet til beboerne.

– Det er den beste jobben jeg noen gang har hatt. Spør mine ansatte, de sier da aldri før har hatt en så givende jobb.

Dalsaune sier at Nordreisa kommune, idrettslaget, meninghetsrådet, Nord-Troms turlag, innbyggerne og frivillige har vært veldig hjelpsomme og bistått mottaket.

Helt fra oppstarten av transittmottaket har Røde Kors vært på banen.

– Hjelpen fra Røde Kors har vært uvurderlig. De har stått på natt og dag. Uten de vet jeg ikke om vi kunne drevet mottak, men støtte og hjelp har vært fantastisk fra dem, sier Dalsaune.

– Det viktigste er å få ned antall asylsøkere

Fredag kveld postet fylkes- og kommunepolitiker, John Karlsen (Frp), blant annet følgende tekst på sin private facebook-profil.

”...vi feire tre gode nyheter: 1. Nedleggelse av asylmottaket fordi politikken vår virker, og det kommer mye mindre asylsøkere til vårt land.”

Karlsen avviser at han feiret at asylmottaket på Storslett blit lagt ned.

Frp har flere ganger stemt mot opprettelse av asylmottak i Nordreisa kommune.

– Vi er fornøyde med at politikken vår fungerer. Antall asylsøkere går ned, da er det flott at asylmottak blir lagt ned. Vi trenger ikke tomme mottak med avtaler som koster, sier Karlsen.

Karlsen mener det blir for smått å tenke på antall arbeidsplasser som forsvinner på det enkelte sted hvor mottak blir lagt ned.

– Det er underordnet. Det viktigste er å få ned antall asylsøkere.

Karlsen er ikke bekymret for at de ansatte ved Nordreisa mottakssenter skal gå arbeidsledige.

– Vi har et godt arbeidsmarked. Både i Nordreisa og Nord-Troms er det nesten ingen arbeidsledighet. Det kan hende det kommer en ny bedrift i bygget som krever enda flere arbeidsplasser, sier Karlsen.

Henie Dalsaune sier dette er trist for både beboerne og de ansatte. De ansatte ble informert om nedleggingen sist torsdag. Foto: Johanne P. Elvestad