Finanstilsynet har bedt finansminiserter Siv Jensen (FrP) om å stramme inn enda mer for de som skal kjøpe bolig.

– Dette er en overreaksjon fra Finanstilsynet, sier utredningssjef Kristin Gyldenskog i Huseiernes Landsforbund.

Finanstilsynet ønsker å stramme inn reglene for bankenes utlånspraksis til boliglånskunder. De vil fjerne bankenes adgang til å fravike boliglånsforskriftenes krav til belåningsgrad, betjeningsevne og avdragsbetaling. Huseiernes landsforbund fortviler og mener dette vil ramme unge mennesker som ikke har rike foreldre.

– Dette går ut over unge som tjener godt, men som har lav egenkapital. Dette vil ramme unge mennesker som ikke har rike foreldre, sier Gyldenskog.

84 prosent av oss nordmenn eier egen bolig, og Huseiernes Landsforbund arbeider for å bevare den norske boligmodellen.  Landsforbundet mener de økende boligprisene, spesielt i Oslo, ikke må gi overreaksjoner i forhold til store innstramminger.

– Vi mener at hovedproblemet med økning i boligprisene først og fremst er et Oslo-fenomen, og da spesielt i sentrumsområdene. Vi må ikke få overreaksjoner som det Finanstilsynet foreslår. Å oppheve fleksibiliteten i dagens utlånsregler, er ikke riktig medisin. Vi stoler på at Siv Jensen ikke overreagerer, sier Gyldenskog.

Utredningssjef Kristin Gyldenskog i Huseiernes Landsforbund. Foto: PRESSEFOTO