Fylkesstyrene til Ap i Nordland, Troms og Finnmark har vært samlet på Sommarøya denne helgen. Her skulle de blant annet diskutere mulighetene for å komme til enighet omkring spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det klarte de ikke, ifølge NRK Troms. For mens Nordland og Finnmark sier ja til en konsekvensutredning, så ville ikke Troms Ap det samme. De vil i stedet utsette saken til et representantskapsmøte i november.

- Har ikke gått

Cecilie Myrseth sier til NRK Troms at avstanden mellom Finnmark og Nordland på den ene siden og Troms på den andre siden, har vært stor.

- Det er mest ryddig å si at vi har prøvd å komme til en enighet, og at når vi har prøvd, så har det ikke gått, sier Myrseth, som gir uttrykk for at det er stor skepsis i Troms til oljeboring.

Troms AUFs leder Eirin Kjær sier i en pressemelding at de er fornøyde med at Ap ikke fulgte etter Nordland og Finnmark.

– Vi mener dette er det beste utgangspunktet for å sikre at Arbeiderpartiet går inn for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå fortsetter arbeidet videre inn mot representantskapet der vi vil kjempe hardt for gjennomslag. Troms sier ja til mye mer enn vi sier nei til når vi ønsker en oljefri fremtid, sier Eirin Kjær.

- Vi vet nok

Også Natur og ungdom, som holdt en aksjon på Sommarøya i helga i forbindelse med møtet, er klar på at man må si nei til konsekvensutredning. De er skuffet over at det ikke kunne bli enighet i de tre fylkespartiene om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi har allerede nok kunnskap til å si nei til oljeboring. En konsekvensutredning er bare et påskudd for å sette i gang oljeriggene. Det er bra AUF holder Arbeiderpartiet i nakken på denne saken. Vi ungdom må stå sammen for å ta vare på vår felles framtid. Arbeiderpartiet må si ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, sier leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom.

Cecilie Myrseth, Troms Ap. Foto: Torbjørn O. Karlsen