I Nord-Norge ble 17 av 962 kontrollerte busspassasjerer bøtelagt. Totalt i Norge ble 8345 passasjerer kontrollert, 171 av de fikk beltegebyr.

Les saken: Over 170 fikk gebyr for manglende belte i buss forrige uke

- I forrige uke gjennomførte vi kontroller av klasse 3-busser i hele Nord-Norge. Vårt fokus har vært å informere og å øke bevisstheten om hvor viktig det er å bruke bilbelte også i bussen, sier Ann Synnøve Elvevoll, kampanjeansvarlig i Statens vegvesen Region nordn i en pressemelding.

56 busser ble stoppet og alle bussjåførene brukte belte.

- Av de totalt 962 busspassasjerer som ble kontrollert var det 20 passasjerer uten belte. Et barn under femten år var usikret, 19 voksne og av disse ble 17 bøtelagt, forteller Elvevoll.

- Det er vanskelig å sammenligne disse tallene med dem fra kontrollen vi gjennomførte i vinter, men vi er glad for at kontrollene avdekker at så mange i vår region bruker beltet i buss.

Gammel vane

Elvevoll understreker at dersom man ikke bruker belte er man til fare for flere enn seg selv.

- Gebyret i seg selv er ikke viktig for oss, men et viktig virkemiddel for å få flere til å ta trafikksikre valg. Uten belte er du til fare for deg selv og de du reiser sammen med om det skulle skje en ulykke, sier Elvevoll.

Les saken: Uten belte blir du en elefant i bussen

- Vi ser at busspassasjerer som ikke bruker belte oppgir at årsaken er gammel vane og at de glemmer det. Informasjon i bussen er avgjørende, både i form av informasjonsmateriell og muntlige påminnelser fra sjåføren, sier Elvevoll.

Alvorlige bussulykker

- Det at ikke alle busser i trafikk har belte, kan ikke hindre oss fra å fortelle hvor viktig det er å huske beltet når det er tilgjengelig. De mest alvorlige bussulykkene vi har hatt i Norge har vært i busser der det har vært belter, men der passasjerene ikke tok dem i bruk, forteller Elvevoll, som håper så mange som mulig gjør det å feste beltet om bord i bussen til en vane hver gang det er tilgjengelig.