Det var knyttet stor spenning til forslaget. I Nord-Troms er det tre lensmannskontorer som i ulik grad er i spill.

Kontoret på Storslett, som betjener Nordreisa og Kvænangen, Skjervøy som kun dekker Skjervøy og Skibotn, som i dag betjener Kåfjord, Lyngen og Storfjord.

Ole B. Sæverud startet pressekonferansen på politihuset med å forklare litt om bakgrunnen for prosessen. Han understreker at det han kommer med i dag bare er et forslag fra Troms politidistrikt.

- Dette forslaget skal ut på høring og så sender vi vår endelige innstilling inn til Politidirektoratet innen 15. desember. Og det er de som tar avgjørelse, sannsynligvis i januar 2017, sier Sæverud.

- Ambisjonene er å gi enda bedre polititjenester til befolkningen i Troms, sier Sæverud.

Legger ned Skjervøy

Han foreslår at vaktregionen i Nord-Troms, som består av de seks kommunene, blir uendret.

- Det betyr at Skjervøy, Kåfjord, Nordreisa, Kvænangen, Storfjord og Lyngen utgjør en vaktregion også videre, sier Sæverud.

Kontorstedene i Nord-Troms blir foreslått å ligge i Sørkjosen og Skibotn. Det betyr at Sæverud vil avvikle Skjervøy.

Sæverud mener at man skal klare å levere gode polititjenester på Skjervøy selv uten kontorsted der.

- Jeg er klar over at det har vært et engasjementet på Skjervøy. Men jo flere kontorer der vi skal slå av og på lyset, jo færre politifolk kan vi ha ute. Det er ikke politikontoret som rykker ut når det skjer noe, det er politifolk, sier Sæverud.

I en ytterkant

I høringsdokumentet skriver Sæverud blant annet at selv om det bor over 2000 innbyggere konsentrert på selve Skjervøy, så taler geografien imot.

"Skjervøy er plassert i en ytterkant av Nord-Troms og kommunens samlede innbyggertall er likevel så lavt at det ikke er ressurseffektivt med betydelig døgnbemanning på stedet. Når man vet at det skal 18 tjenestemenn til for å dekke døgnkontinuerlig tjeneste, vil det nærmest ikke ha noen hensikt å bygge opp lokal kapasitet på Skjervøy. Av hensyn til befolkningen i hele Nord-Troms må beredskapsressursene ha en mer strategisk plassering", skriver Sæverud.

At han foreslår å flytte politikontoret noen få kilometer fra Storslett til Sørkjosen begrunner han med publikums kjøretid til de ulike kontorene.

- Kravet vi har å forholde oss til er at publikum ikke skal ha for langt å kjøre til politikontoret. Ved å flytte fra Storslett til Sørkjosen så kommer vi akkurat innafor den grensen, sier Sæverud.

Regionlensmannskontoret blir liggende i Sørkjosen.

Dårlig klima

I september skrev ordføreren i Lyngen i et brev til Politimesteren i Troms at han ønsket å flytte hele politistyrken til Skibotn.

Bakgrunnen var at han mener Lyngen er for dårlig dekket, og at man vil ha grenseutfordringer mot Finland i framtida.

Samla i 2005

Dette fikk leder for Nord-Troms Regionråd, Øyvind Evanger, til å reagere skarpt.

Forslaget fra Johnsen var ikke forankret i regionrådet.

Rådet vil beholde dagens struktur, selv om man ser at det kan bli vanskelig å beholde Skjervøy som selvstendig lensmannsdistrikt.

I 2005 ble de tre lensmannskontorene samlet under en felles ledelse, med sete på Storslett.

Dagens regionlensmann, Øistein Nilsen, er regionens andre felles sjef.

MESTERENS FORSLAG: Slik ser Ole B. Sæverud for seg kontorfordelingen i nordregionen, med Sørkjosen og Skibotn som de to kontorstedene.