– Selv om mange ønsker å slutte, er det ikke så lett å finne den riktige anledningen. Det passer liksom aldri. Sluttedagen 24. oktober er en fin anledning, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Respons Analyse har gjennomført en undersøkelse for Helsedirektoratet blant 600 røykere, og tallene viser at rundt 60 prosent av de spurte vurderer å slutte å røyke.

– Det er aldri er for sent å slutte. Uansett hvor lenge eller hvor mye du har røykt, vil du få en helsegevinst ved å slutte, sier Guldvog.

Veiledning hjelperSlutteveilederne jobber i kommuner rundt om i Norge og de fleste av dem ved frisklivssentraler. Frisklivssentralene tkan tilby både individuell snus- og røykesluttveiledning og tobakksavvenningskurs.

Noen av slutteveiledere jobber også andre steder i i kommunens helsetjeneste.

– Sjansen for å lykkes med røykeslutt er mye større hvis man får hjelp. Alle kan klare å slutte å røyke, men mange har flere forsøk bak seg før de lykkes, sier helsedirektøren.

Det er flere måter å slutte på. Velg noe som passer for deg. Veiledning i kombinasjon med legemidler for røykeslutt hjelper mange. Veiledningen er effektiv enten den gis individuelt, i gruppe eller per telefon.

Se hva som skjer i kroppen når du slutter å røyke!