Mandag starter ankerettssaken i Hålogaland lagmannsretten etter tidenes største dieselutslipp i en norsk havn. Hvem som hadde skylda er ennå ikke avgjort og etter første rettsrunde – i tingretten i november i fjor – ble Skjervøy kommune og Torghatten Nord frikjent fra regresskravet fra Bunker Oil. Men sistnevnte valgte å anke til lagmannsretten, sammen med forsikringsselskapet AIG.

Står på det som er sagt

Ordfører Ørjan Albrigtsen i Skjervøy sier kommunen står på sitt – at de ikke var skyld i dieselutslippet i desember 2013.

– Ja, vi står på det vi har sagt tidligere og tilbakeviser at vi har vært uaktsomme. Jeg kan ikke se at kommunen har gjort noe som gjør at vi skal være ansvarlig for utslippet, sier Albrigtsen.

Uaktsomhetsspørsmålet er aktuelt ettersom kommunen eide kaia som raste sammen og forårsaket at oljeledningen brakk og diesel rant ut i havnebassenget. Bunker Oil mener kommunen har opptrådt uaktsomt ettersom kaia ikke ble måket for snø i forkant av ulykken.

Ventilen åpen

Et annet springende punkt er hvorvidt mannskapet på Torghatten Nords båt ”Kvænangen” handlet uaktsomt da de, som retten fant bevist, ikke stengte ventilen da de bunkret drivstoff ved anlegget like før ulykken. Advokat for Bunker Oil, Claus Krag Brynhildsen, hadde ikke tid til å kommentere saken fredag, men sa følgende til Framtid i Nord da det ble klart at tingrettsdommen ble anket.

– Tingretten fant det bevist at mannskapet på ”Kvænangen” ikke stengte av ventilen da de hadde bunkret. Det er vi enige i, men vi er ikke enige i at det anses som hendelig forglemmelse og ikke uaktsomhet. Så er det ikke bestridt at kommunen ikke har måket kaia for snø, men tingretten har likevel funnet at det ikke var uaktsomt. Det er vi også uenige i. Vi mener at det er uaktsomt å la en kai forfalle slik at den utgjør en fare for skade på annen manns eiendom, sier Brynhildsen.

Et ansvar

Ordfører Ørjan Albrigtsen er imidlertid ikke enig.

– Vi mener at det påhviler Bunker Oil eller andre som har denne typen anlegg et stort ansvar for å gjøre risikovurderinger. Det tror jeg blir vanskelig å komme bort ifra for dem.

– Frykter du en økonomisk smell hvis lagmannsretten ser annerledes på saken enn tingretten?

– Nei, jeg frykter ikke det. Selv om man aldri kan vite sikkert, så føler jeg at vi har fått fram vårt budskap i denne saken. Det er ikke svekket på noen måte, sier Albrigtsen, som ikke selv skal delta i rettssaken. Det er teknisk sjef Kjell Ove Lehne og advokat Jon Aage Andersen som representerer Skjervøy kommune.

Ordfører Ørjan Albrigtsen i Skjervøy sier kommunen står på sitt – at de ikke var skyld i dieselutslippet i desember 2013. Foto: Arkiv
- Vi mener at det er uaktsomt å la en kai forfalle slik at den utgjør en fare for skade på annen manns eiendom, sier advokat for Bunker Oil, Claus Krag Brynhildsen. Foto: Arkiv