Til sammen ble 197 millioner kroner for mye utbetalt i 2015 i bostøtte fra Husbanken. Nå får disse personene varsel fra Husbanken om at pengene kreves tilbake. Det opplyser Husbanken i en pressmelding.

Bakgrunnen for kravet er at personer ikke har meldt fra til Husbanken om at de har fått økt inntekt eller formue.

- Bostøtte er kun for husholdninger med lav inntekt og høye boutgifter. Det er viktig for tilliten til offentlige støtteordninger at støtten går til dem som faktisk har krav på det. Kontrollene vi gjennomfører sikrer at alle får bostøtte i tråd med det de faktisk har av inntekter og utgifter, sier administrerende direktør, Bård Øistensen, i Husbanken.

De som får varselet kan komme med innsigelser hvis de mener kravet er feil.

Skal få færre feil

Når nytt skatteoppgjør er klart fra skattetaten kontrollerer Husbanken bostøttemottakernes inntektsopplysninger mot inntekten bostøtten er beregnet utfra. Til nå har Husbanken som hovedregel brukt inntektsopplysninger fra det siste skatteoppgjøret som grunnlag for beregning av bostøtte, og det har vært opp til den enkelte bostøttemottaker å melde fra om endringer i inntekt gjennom året.

Fra tidlig 2017 vil Husbanken ta i bruk inntektsopplysninger fra arbeidsgivere og NAV i den månedlige beregningen av bostøtte.

- Vi tror at bostøtteordningen vil bli mer treffsikker, og det vil bli langt færre utbetalinger av urettmessig støtte. Automatisk innhenting av månedlige inntektsopplysninger gjør søknadsprosessen og saksbehandlingen enklere for både søkerne, Husbanken og kommunene, sier Øistensen.